Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 10 ianuarie 2022. Ce este absolut interzis să faci de Sfântul Grigorie, episcopul Nissei

Calendar Ortodox 10 ianuarie 2022. Ce este absolut interzis să faci de Sfântul Grigorie, episcopul Nissei

Calendar Ortodox, 10 ianuarie. Iată ce este absolut interzis de Sfântul Grigorie, episcopul Nissei. Dacă faci acest lucru, potrivit tradiției, vei primi înapoi exact la fel.

Sfântul Grigorie, episcopul Nissei a fost fratele Sfântului Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxă. El a fost și apărător al Bisericii lui Hristos.

La fel ca şi fratele său, Sfântul Grigorie a primit o educaţie strălucită în cele mai cunoscute şcoli ale vremii. A fost căsătorit, iar soţia sa, Teozva, atunci când a fost hirotonit preot, a fost sfinţită diaconiţă, slujind bolnavilor şi îngrijind de cei săraci.

După moartea soţiei, Sfântul Grigorie a fost ridicat la treapta episcopiei, în Nyssa, Capadocia.

O parte din moaştele Sfantului Grigorie de Nyssa se află în Biserica „Domniţa Bălaşa” din Bucureşti.

Calendar Ortodox 10 ianuarie 2022. Ce e absolut interzis să faci de Sfântul Grigorie

Sfântul Grigorie s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură, la Constantinopol.

Păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând la bătrânețea frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul.

Tradiția spune că, în data de 10 ianuarie, când credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie, nimeni nu are voie să se certe, să se supere și mai ales să lovească pe cineva. Se crede că cel care va lovi, va primi înapoi toți atâtea palme sau pumni câți a dat.

Tot în această zi, potrivit doxologia, este pomenirea Sfântului Amonie, care în pace s-a savârsit. De asemenea, Cuvinciosului Antipa de la Calapodești.

Calendar 10 Ianuarie 2022. Rugăciune către Sfântul Grigorie, Episcopul Nissei

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei, glasul al 4-lea:

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

Cântarea 1, glasul al 5-lea. Irmos: Pe cal şi pe călăreţ.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adâncul înţelepciunii fiind, Vistierie a cunoştinţei şi a desăvârşitei bunătăţi, Hristoase, dă-mi a lăuda cu cântări pe Sfântul Grigorie, luminătorul Slăvitei Tale Biserici.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Părinte Grigorie, podoabă a învăţătorilor, primeşte lauda cea neputincioasă, care se aduce din dragoste pomenirii tale; întru care fă-ne nouă binevoitor pe Domnul Hristos.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuvânt călăuzitor în Taine, îndestulat şi înţelept, cinstita Biserică ai învăţat-o a teologhisi o Unire Întreită în număr şi o Treime de Un Scaun şi o Cinste, Sfinte Părinte Grigorie.