Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani!”

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani!”

Calendar ortodox 11 decembrie 2021

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Daniil Stâlpnicul și La cel Nou Stâpnicul. Tot pe 11 decembrie sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Achepsei și Aitala, Sfântul Mucenic Mirax, Sfântul Mucenic Varsava, Sfintii Mucenici Trentie, Vichentie, Emilian și a Sfânta Mucenită Vevea.

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani!”

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Potrivit Creștin ortodox, pe 11 decembrie sunt prăznuiți Sfântul Daniil Stâlpnicul şi Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul. Cei doi și-au dedicat lui Dumnezeu și au propăvăduit credința până la plecarea lor din viață. Astfel, cei care au în familie persoane ce poartă de Daniel, Daniil sau Luca, trebuie sărbătoriți.

Sfantul Daniil Stalpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din părinți creștini. Acesta a fost singurul copilal familiei. Acesta a îmbrățișat viața monahală la vârsta de doisprezece ani cu binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul. A plecat din mănăstire și s-a sălășuit într-un templu păgân părăsit de la tărâmul Mării Negre. După o vreme a urcat pe un stâlp pe care a rămas până la moartea sa, îndurând arsita, frigul, dar și atacurile demonilor. Împăratul Leon cel Mare a venit stâlpul Sfântului Daniil fiind însoțit de oaspeți din străinătate. Sfântul Daniil și-a prorocit ziua morți, iar la ieșirea sufletui lui ucenicii au văzut pe sfintii îngeri.

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul

Glasul 1

Stâlp al răbdării ai fost râv­nindstrămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre.

Sfântul Cuvios Luca Stâlpnicul cel Nou

Sfântul Cuvios Luca Stâlpnicul cel Nou a trăit în timpul împărăților Romano I. Era originar din Anadol, fiind fiul binecredincioși Cristofor și Calia. În timpul războiului cu bulgarii, Luca a fost soldat de rând. A scăpat cu viață din acel război și s-a călugărit, sporind în viața duhovnicească.S-a învrednicit de la Bunul Dumnezeu de darul facerii de minuni. După ce a stat trei ani pe un stâlp, s-a dus în Olimp, apoi în Constantinopol și în Calcedon. Acolo a trăit încă 45 de ani, tot pe un stâlp.

Troparul Sfântului Cuvios Luca din Elada, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Luca, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând…

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dă-mi cuvânt, văzătorule de Dumnezeu, care stai înaintea Scaunului Stăpânului tău, ca să laud pomenirea ta cea luminată şi strălucită, Sfinte Luca, risipind negura cugetului meu.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorindu-Te, Mântuitorule, din tot sufletul, sfinţitul s-a pregătit către schimnicie cu tărie răbdând necazuri, suferinţe şi osteneli, în locul cărora a aflat Desfătarea Cea fără de sfârşit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Umilindu-ţi trupul, Părinte Luca, totdeauna cu înfrânare şi cu priveghere neîntreruptă şi cu tot felul de nevoinţe, cu înţelepciune ai oprit pornirile plăcerilor pătimaşe.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născătoare a Domnului Fecioară, Care ai încăput în pântece pe Dumnezeu, Cel Neîncăput în toată lumea şi Întrupat din milostivirea de oameni, arată-mă mai presus de tirania patimilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: