Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 mai 2021. Sfânta pe care românii o sărbătoresc astăzi

Calendar ortodox 13 mai 2021. Sfânta pe care românii o sărbătoresc astăzi

Calendar ortodox 13 mai. Este zi de mare sărbătoare pentru creștini ortodocși! Sfanta Glicheria este sfânta pe care românii o sărbătoresc astăzi și la care se pot ruga pentru mântuirea sufletului.

Despre Sfânta Glicheria se știe că a trăit în secolul al II-lea, în timpurile conduse de împaratul Antonin și de guvernatorul Savin. Totodată, se știe că Sfânta Glicheria era fiica unui guvernator roman.

Calendar ortodox 13 mai 2021. Sfânta pe care românii o sărbătoresc astăzi

Imediat după moartea tatălui ei, Sfânta Glicheria se stabilește în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost obligată să aducă jertfe idolului lui Zeus. Fără să stea pe gânduri, refuză și se refugiază în rugăciuni. În urma rugăciunilor ei, un fulger lovește statuia lui Zeus, pe care o pune la pământ. Imediat, mai marii acelor vremuri au poruncit ca Sfânta Glicheria să fie batută și aruncată în temniță.

Sfânta Glicheria nu primea de mâncare, așa că îngerul Domnului se pogora din cer aducându-i hrana. Unul dintre temniceri, Laodicius, văzând așa minune, L-a mărturisit pe Hristos în fața celor aflați la putere. Însă mărturisirea l-a costat pe temnicer viața, fiindu-i tăiat capul.

Nici Sfânta Glicheria nu avea să scape de chin. Ea a fost aruncata într-un cuptor cu foc, dar din care a ieșit nevătămată. Mai apoi, a fost aruncată la fiare. Și odată cu rugile sale, sfânta muceniță și-a lăsat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din moaștele ei sfinte, a curs mir înmiresmat, care a vindecat boli grele.

Calendar ortodox 13 mai 2021. Troparul Sfintei Mucenite Glicheria

Iată Troparul Sfintei Mucenițe Glicheria, care se rostețte astăzi:

Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Glicheria, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Calendar ortodox 13 mai 2021. Condacul Sfintei Mucenite Glicheria

Acesta este Condacul Sfintei Mucenițe Glicheria:

Glasul 3

Pe Fecioara si de Dumnezeu Nascatoarea Maria iubind, ti-ai pazit fecioria ta nestricata, si din dragostea cea catre Domnul indemnandu-te, cu barbatesc cuget ai patimit pana la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu indoita cununa, te-a incununat pe tine Hristos Dumnezeu.

Calendar ortodox 13 mai 2021. Alți sfinți pomeniți astăzi

Tot astazi, în Calendar ortodox 13 mai 2021, sunt pomeniți și:

– Sfântul Mucenic Laodichie;

– Sfântul Cuvios Serghie Marturisitorul;

– Sfântul Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei;

– Sfântul Sfintitului Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei;

– Sfântul Cuvios Nichifor, preotul Manastirii Efes;

– Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Manastirii Ivirilor din Aton;

– Sfântul Cuvios Ioan Iviritul;

– Sfântul Cuvios Gheorghe Iviritul;

– Sfântul Cuvios Gavriil Iviritul și a monahilor sfinților cuvioși mucenici iviriți.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: