Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 mai 2022. Un mare sfânt este pomenit în această zi

Calendar ortodox 14 mai 2022. Un mare sfânt este pomenit în această zi

Calendar ortodox 14 mai 2022.

Calendar ortodox 14 mai 2022. Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. În această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Isidor. De asemenea, pe 14 mai a avut loc Mănăstirea Putna, proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, si a colaboratorilor sai, Cuviosii Sila, Paisie si Natan.Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Tewrapont, Sfântului Mucenic Alexandru din Conducheli, Sfinților Mucenici Alexandru, Varvar și Acolut și Sfântului Leontie, patriarhul Ierusalimului.

Calendar ortodox 14 mai 2022. Un mare sfânt este pomenit în această zi

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an, la data de 14 mai pe Sfântul Mucenic Isidor. Împăratul Deciu a vrut ca din primul an al domniei sale să își organizeze întreaga armata. Pentru aceasta a trimis în insula Kios din Marea Egee pe tribunul Numerian cu porunca de a încorpora pe toți tinerii înscriși în armată. Între aceștia a fost și Sfântul Mucenic Isidor. Sfântul Mucenic Isidor trăia atunci în rugăciune, post și înfrăngere. După un timp a venit porunca de la imparatul Deciu ca orice creștin care s-ar afla în rândurile soldaților trebuie să jertfească idolilor. Isidor a fost pârât că este creștin și a fost chemat la judecată în fața lui Numerian.

El a fost indemnat să jerfească, dar a refuzat să facă acest lucru și astfel a fost supus supliciilor primind în cele din urmă moarte martirică. Trupul mucenicului Isidor a fost luat ascuns de prietenul său Antonie și îngropat la marginea orașului. De asemenea, Mironia, o creștină bogată din Efes, l-a mutat pe Sfântul Isidor într-un loc deosebit. După încetarea persecuției lui Deciu, aceasta a construit o biserică chiar peste moaștele mucenicului în amintirea lui.

Troparul Sfântului Mucenic Isidor din Hios, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Apa trecând-o…

Stih: Sfinte Mucenice Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu rugăciunile tale, mucenice al lui Hristos, Isidore, dă-mi mie lumină din cer şi har ca să laud pomenirea ta cea cinstită, fericite.

Stih: Sfinte Mucenice Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu totul ţi-a fost către Dumnezeu inima şi sufletul, mucenice Isidore, căci ai avut şi viaţă preacurată, nevoindu-te ca un mucenic.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Îndreptându-ţi sufletul după lege, fericite Isidore, ca o avuţie nerăpită ai ţinut credinţa cea mântuitoare nestrămutată, preafericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu adevărat născând pe Dumnezeu cel din fire, chiar te numeşti Născătoare de Dumnezeu, purtând cu adevărat şi numire de potriva dumnezeieştii naşteri, Preacurată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: