Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 ianuarie 2022. Sfântul care trebuie pomenit în această zi

Calendar ortodox 15 ianuarie 2022. Sfântul care trebuie pomenit în această zi

Calendar ortodox 15 ianuarie 2022. Un mare sfânt trebuie pomenit la mijlocul lunii ianuarie! Iată ce rugăciune se spune astăzi pentru cei bolnavi, dar și pentru curățarea păcatelor și limpezirea minții.

Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Este considerat primul pustnic. Despre Sfântului Pavel Tebeul s-a aflat după întâlnirea sa cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecuţi în rugăciune în pustie, că în acest loc se află o persoană mai desăvârșită decât el.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2022. Sfântul care trebuie pomenit în această zi

Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului sau. Acesta voia să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin şi astfel ar fi moştenit toată averea familiei.

Timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în pustie, jumătate de pâine adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea singură s-a frânt prin mijloc și fiecare și-a luat partea sa.

Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele veşnice la vârsta de 115 ani. Atunci, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.

Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse într-o mănăstire din Constantinopol, apoi, în anul 1240, acestea au fost mutate într-o biserică din Veneția. Astăzi, capul Sfântului Pavel Tebeul se află la Roma.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2022. Rugăciunea vindecătoare către Sfântul Pavel Tebeul

Iată ce rugăciune se închină Sfântului Pavel Tebeul, care vindecă pe cei bolnavi, curăță păcate și limpezește minți.

”Locuitorul pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel.

Rugăciune Sf Pavel Tebeul. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Adunându-ne, credincioşilor, să cinstim cu cântări, după datorie, pe Sfântul Pavel, purtătorul de Dumnezeu, ca pe o podoabă a sihaştrilor.Rugându-ne, strigăm Ţie, Doamne: mântuieşte-ne pe noi, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi în afară de Tine, pe altul nu ştim.

Rugăciune Sf Pavel Tebeul. Săvârşind trecerea cea secetoasă a vieţii, purtătorule de Dumnezeu, ai cufundat pe vrăjmaşii cei netrupeşti cu căinţa lacrimilor tale, Cuvioase Pavel, Părintele nostru; şi primind har de minuni, roagă-te neîncetat pentru noi.

Amin.”