Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 iunie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 16 iunie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

GALERIE FOTO (2)Calendar ortodox 16 iunie 2022

Calendar ortodox 16 iunie 2022. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Tihon, cunoscut pentru dragostea față de semenii săi. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Sfintitului Mucenic Mare, Sfintii cinci mucenici din Nicomedia și Sfintii patruzeci de mucenici romani.

Calendar ortodox 16 iunie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Este prăznuit Sfântul Tihon, cunoscut pentru dragostea față de semenii săi. Tatăl său avea o brutărie, iar el era pus să vândă pâinea, dar el o dădea gratis. Tatăl său s-a întrebat de ce face fiul său acest gest, iar Sfântul Tihon i-a spus că îl împrumută pe Dumnezeu. Răsplata i-a fost pe măsură, deoarece tatăl său, în urma rugăciunilor sale, a găsit hambarele pline de grâu. Sfântul Tihon a fost sfințit de episcopul Amatundei.

Tihon a convertit multi păgâni la credinșa în Hristos, darămând multe temple și ridicând biserici pe locul lor. Mai înaintea de vremea coacerii viilor, în 16 zile ale lunii iunie, la pomenirea Sfântului Tihon se aduceau la biserică struguri copți din acea vie, iar cu vinul stors, avea loc jertfa cea fără de sânge la Sfânta Liturghie. Sfântul Tihon a fost făcător de minuni și mare plăcut al lui Dumnezeu.

Sfantul Tihon

Condacul Sfântului Ierarh Tihon

Fecioara astăzi…

Întru sihăstrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecând, puterea Mântuitorului de sus ai luat, idolii înşelăciunii ai surpat şi pe popoare le-ai mântuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.

Canon de rugăciune către Sfântul Tihon

Tropar Sfântului Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, glasul 1:

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Cântarea 1, glasul al 4-lea:

Irmosul:

Pe Voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, Te rog în adâncul nepătimirii îneacă-i. Că ţie, ca într-o alăută, întru omorârea trupului, să-ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce stai lângă scaunul lui Dumnezeu, purtând cunună ca unul ce ai vieţuit pe pământ cu cuviinţă şi eşti luminat cu lumină neînserată, luminează-mă inima şi cugetul, ca să laud viaţa ta cea întocmai cu îngerii, Fericite Părinte Tihon.

Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Odrăslind sfinţit din rădăcină lăudată şi fericită, cu adevărat te-ai arătat ca o ramură plină de bună rodire şi de credinţă şi de nădejde, de dragoste şi de darul minunilor celor preaslăvite, de Dumnezeu insuflate.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Prin ostenelile sihăstriei şi prin rugăciunea cea neîncetată omorând patimile cele ce omoară sufletul, te-ai adus pe tine însuţi jertfă curată şi deplină lui H ristos, Cel Ce S-a jertfit pentru noi, părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei)
Ceea ce ai născut pe Hristos din curate coapsele tale, Prea Curată, ne-ai ridicat pe noi, care am fost căzuţi în prăpastia care duce la pieire; ci ca Una ce ai îndrăzneală, roagă-L pe Dânsul, să ne izbăvească de primejdii pe noi robii tăi. Amin”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: