Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 17 februarie 2022. Ce sfânt este prăznuit

Calendar ortodox 17 februarie 2022. Ce sfânt este prăznuit

Calendar ortodox 17 februarie 2022

Calendar ortodox 17 februarie 2022. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Teodor Tiron. Tot pe 17 februarie sunt sărbătoriți Sfânta Mariamna, Preacuviosul Auxiviu, Preacuviosul Teostirict, Sfântul Mina Calicheladul și Sfântul Ierarh Ermoghen.

Calendar ortodox 17 februarie 2022. Ce sfânt este prăznuit

Sfântul Teodor Tiron este sărbătorit în fiecare an pe 17 februarie. Acesta a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, născându-se în Siria și a fost ostaș de seamă în armata română în legiunea Tironilor formată din ostași tineri sub conducere Vringa. A dobândit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximian și Maximus. După ce Teodor a intrat în armata romana și izbucnind în orașul Amasia persecuția contra creștinilor, acesta nu a dorit să ascundă faptul că este creștin. Sfântul Teodor Tiron a fost închis în temniță, fiind lăsat să moară din lipsa apei și a hranei.

Sfântul Teodor a murit, fiind aruncat în foc. Sinaxarul amintește de o minune a Sfântului Teodor, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul, când acesta a vrut să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului să stropească toate proviziile din pietele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămâna a Postului Mare. Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie și i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piața, ci să mănânce grău fiert cu miere. În amintirea acesteia, Biserica Ortodoxă sărbătorește anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare, cunoscută și sub numele de Sâmbătă Sfantului Teodor.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron

Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.

Rugăciune Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.

Luptând până la capăt, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiască şi călătoria săvârşind-o, păzind credinţa, ai aflat cununa Dumnezeieştii Dreptăţi.

Făcându-te dănţuitor ceresc împreună cu cei fără de trupuri, mărite, izbăveşte de primejdii şi de necazuri pe cei de pe pământ, care te cheamă într-ajutor să le luminezi mințile și sufletele.

Primind asupra ta toată într-armarea cea Dumnezeiască şi surpând înşelăciunea cea idolească, pe îngeri i-ai îndemnat să laude nevointele tale; că aprinzându-ţi cugetul de Dumnezeiasca dragoste, către moartea cea prin foc cu vitejie ai îndrăznit.

Pentru aceasta, ca un purtător de nume de dar al lui Dumnezeu, împărţeşti daruri Dumnezeieşti celor ce cer de la tine, purtătorule de biruinţă, mucenice Teodor Tiron, Roagă pe Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască, luminarea minților și sufletelor celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta,Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: