Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 18 iulie 2022. Cine își sărbătorește onomastica în această zi

Calendar ortodox 18 iulie 2022. Cine își sărbătorește onomastica în această zi

Calendar ortodox 18 iulie 2022. Este prăznuit Sfântul Emilian de la Durostor, ocrotitorul celor înșelați și nedreptățiți. Acesta te ajută să ţi se facă dreptate dacă i te rogi cu credinţă. Rugăciunea este mai puternică dacă este rostită în această zi.

Calendar ortodox 18 iulie 2022

Conform creștinortodox.ro, Sfântul Emilian de la Durostor a fost soldat în armata romană, în timpul împăratului Flaviu Claudiu Iulian (361-363). Edictul de la Milan, din anul 313, atunci când împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului în imperiul roman, aduce liniște pentru o vreme creștinilor. Păgânismul este reînviat prin împăratul Iulian Apostatul (361-363), după o jumătate de veac.

La acea vreme, la Durostor a venit vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge că toți locuitorii de aici aduc jertfe idolilor. Mulţumit de ce a văzut aici, a chemat la ospăț pe toți dregătorii din cetate. Cât timp petreceau, tânărul Emilian a sfărâmat toți idolii dintr-un templu păgân. Din acest motiv, acesta a fost biciuit și aruncat în foc. Acesta a ieșit nevătămat din foc, iar soldații lui Capitolin, care se aflau aproape de acest foc, au fost arși. Rămas în chip minunat nevătămat de foc, s-a însemnat cu semnul sfintei cruci și a trecut la cele veșnice.

Trupul său neînsuflețit a fost luat de soția lui Capitolin, care era creștină, și îngropat cu cinste. Moaște ale Sfântului Emilian se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria), în Catedrala episcopală din Slobozia și în Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ din Drumul Taberei, București.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Prealăudate mucenice al lui Hristos, Sfinte Emilian, care ai sfărâmat altarele idolilor și te-ai adus jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei ce cădem înaintea icoanei tale și cu umilință te rugăm: fii mijlocitor nouă către Stăpânul și Mântuitorul lumii, ca unul care ai dobândit îndrăznire către Dumnezeu.

Cel ce ai risipit idolii templului, alungă idolii necredinței care s-au înălțat în sufletele noastre și, prin rugăciunile tale către Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, zdrobește păcatul sub picioarele noastre, ca să punem hotar vieții noastre întinate. Stea luminoasă pe cerul Bisericii, alungă întunericul neîncrederii dintre noi și umple mintea noastră de cunoștința cea adevărată din înțelepciunea cea dată ție. Candela care arzi vesnic de dragostea lui Hristos, aprinde-ne si pe noi cu evlavie si iubire.

Dă-ne răbdarea ta, Sfinte, virtute cu care ai biruit privind la Cel a Cărui suferință a depășit orice suferință și a Cărui slavă strălucitoare a depășit orice slavă. Dă-ne curajul și voința ta; credința și iubirea ta către Dumnezeu. Învață-ne umilința cu care ai părăsit toate bucuriile și bogățiile pământești, iară pacea cu care ai stat în fața guvernatorului, fă să strălucească și în noi podoaba frumuseții inimii tale curate.

Tu, care umpli de lumină pe cei credincioși, pune în noi, cu rugăciunile tale, temelia statorniciei și a sfințeniei, Moștenitorule al nemuririi, roagă-te să fim și noi împreună cu tine moștenitori. Tu, care te desfătezi cu cetele tuturor sfinților și faci fii ai luminii pe cei ce se roaga ție și te prăznuiesc, roagă-te să ajungem la Soarele dreptății și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care strălucește peste toți cei pecetluiți cu Sângele Său. Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, în vecii vecilor. Amin.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: