Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 noiembrie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 18 noiembrie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 18 noiembrie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 18 noiembrie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc vineri, 18 noiembrie 2022, pe Sfântul Mucenic Platon. Și nu numai pe el. Tot în această zi sunt pomeniți și Sfinţii Mucenici Roman şi Zaheu.

Calendar ortodox 18 noiembrie 2022. Sfântul Mucenic Platon

Sfântul Platon a propovăduit cu îndrăzneală dragostea pentru Hristos și îi învăța pe toți ceilalți din jurul lui să cunoască adevărul și să se întoarcă de la „înșelăciunea idolească” la Dumnezeu.

S-a născut în părțile Galatiei, din cetatea Ancira, din părinți creștini. Se spune despre el că era „era tânăr cu anii, dar cu înțelepciunea era bătrân” și că îi învăța pe oameni să cunoască adevărul și să se întoarcă de la înșelăciunea idolească la Dumnezeu, conform Doxologia.ro. Din cauza asta, a avut de suferit. Și din aceeași cauză a și murit.

El a fost supus la diverse suferințe fizice din porunca guvernatorului Agripin. Acestuia i s-au pus pe piept bucăți de fier încins, iar trupul lui a fost aruncat în foc, smoală, untdelemn.

După toate aceste chinuri, guvernatorul l-a sfătuit pe Platon că trebuie să se salveze. Platon i-a răspuns: „Bine ma inveti, Agripine, ca sa ma abat de la moarte spre viata, caci fug de moartea cea vesnica si caut viata cea fara de moarte. Nici focul, nici ranile, nici mania fiarelor, nici taierea madularelor nu ma vor desparti pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru ca nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, care pentru mine a murit si a inviat”.

Se crede că astfel, după ce a stat 18 zile fără mâncare și fără apă, i s-a tăiat capul.

Troparul Sfântului Mucenic Platon şi al Sfinţilor Mucenici Roman şi Zaheu, diaconii, glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Pe Faraon, cel ce era purtat în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, care a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel cel fugărit mergătorul pedestru l-a izbăvit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe lăţimea cea Preacurată a Împărăţiei celei veşnice umblând, slăvite, miluieşte de toată mâhnirea şi de strâmtorarea supărărilor pe cei ce te laudă, care călătoresc neîntors pe calea ce duce către cer.

Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind întrarmat cu arma dreptei credinţe, te-ai arătat turn nemişcat, Sfinte Platon; toată sălbăticirea încercărilor ai răbdat şi necazurile durerilor ai suferit, desfătându-te cu Dumnezeiescul har.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătând împotrivire bărbătească, ai lepădat, preaînţelepte, materia cea muritoare şi stricăcioasă prin pătimire şi îmbrăcându-te în haina nestricăciunii, stai bucurându-te înaintea Stăpânului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născut-ai cu Trup, binecuvântată Fecioară, mai presus de gând, pe Cuvântul Cel Unul-Născut şi împreună Veşnic cu Tatăl Cel fără de început. Pentru aceea, drept înţelegând, te propovăduim şi cu cinste multă te numim Născătoare de Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca fiind fără de durere, ai suferit cu toată răbdarea văpaia cea iute a focului, cu totul fericite, fiind cu totul aprins de râvna dreptei credinţe şi fiind înfierbântat cu Dumnezeiescul foc al credinţei.

Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pătimind bărbăteşte pentru Hristos, preafericite, ai luat de la El daruri cereşti şi cununi care rămân pururea, arătându-te purtător de cunună, Sfinte Platon, gânditorule de Dumnezeu, preafericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind întins pe lemn tare, cu cumplite chinuri ţi-a fost strujit trupul. Dar tăria sufletului tău răbda, întărindu-se cu dragostea către Stăpânul şi cu dorirea Împărăţiei.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Sursa: doxologia.ro

Calendar ortodox 18 noiembrie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Foto: doxologia.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: