Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Ce sfânt este sărbătorit

Rugăciunea zilei de vineri.

Pe data de 18 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, unul dintre cei patru evangheliști și ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Luca este cunoscut pentru scrierea Evangheliei după Luca și a Faptelor Apostolilor, texte fundamentale ale Noului Testament. De asemenea, el este considerat primul iconograf, fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.

Viața și activitatea Sfântului Apostol Luca

Sfântul Apostol Luca s-a născut în Antiohia Siriei, fiind de profesie medic. Pe lângă activitatea sa medicală, el a avut o profundă chemare spirituală, devenind unul dintre cei mai importanți ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. După convertirea sa la creștinism, Luca l-a însoțit pe Pavel în călătoriile sale misionare, ajutându-l să răspândească cuvântul lui Dumnezeu în Asia Mică și în Europa. Sfântul Luca a avut un rol important în propovăduirea Evangheliei, mai ales în comunitățile de creștini din Grecia și din Macedonia.

Scrierile Sfântului Luca, atât Evanghelia sa, cât și Faptele Apostolilor, sunt considerate esențiale pentru înțelegerea Noului Testament. În Evanghelia după Luca, se evidențiază învățăturile lui Iisus despre mila și iubirea de aproape, subliniind grija pentru cei săraci și nevoiași. Faptele Apostolilor, care continuă relatarea începută în Evanghelia sa, oferă o perspectivă asupra activității apostolilor după Înălțarea Domnului și nașterea Bisericii creștine.

Sfântul Luca, ocrotitorul medicilor și primul iconograf

Sfântul Apostol Luca este considerat și ocrotitorul medicilor, datorită profesiei sale de medic și a devotamentului său față de vindecarea trupurilor și sufletelor. De-a lungul vieții sale, Sfântul Luca a îmbinat cunoștințele sale medicale cu puterea rugăciunii și a credinței, reușind să aducă alinare celor bolnavi.

Totodată, Sfântul Luca este cinstit ca primul iconograf din istoria creștinismului. Se spune că el ar fi pictat primele icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, oferind astfel o imagine sacră și reprezentativă pentru toți creștinii. Această tradiție a icoanelor a continuat să joace un rol important în Biserica Ortodoxă, fiind o formă de exprimare a credinței și de venerare a sfinților.

Importanța sărbătorii Sfântului Apostol Luca în calendarul ortodox

Sărbătoarea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca este una deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși. Această zi este dedicată rugăciunilor pentru medici și pentru toți cei care lucrează în domeniul sănătății, dar și pentru iconografi și artiști, care găsesc în Sfântul Luca un model de inspirație și credință. Credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase și să se roage Sfântului Luca pentru sănătatea trupului și sufletului.

Pomenirea Sfântului Luca ne reamintește importanța slujirii aproapelui, fie prin vindecarea celor bolnavi, fie prin răspândirea credinței prin intermediul cuvântului scris sau al artei sacre.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: