Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 mai 2022: Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei, mare tămăduitor. Ce rugăciuni rostim pentru a avea parte de vindecare

Calendar ortodox 19 mai 2022: Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei, mare tămăduitor. Ce rugăciuni rostim pentru a avea parte de vindecare

În calendarul crestin-ortodox, în data de 19 mai 2021, Biserica Ortodoxă îl cinstește, în cea de-a treia săptămână după Paști, pe Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei care a fost un mare tămăduitor.

Calendar ortodox 19 mai 2022

În fiecare an, la dată de 19 mai, potrivit Bisericii Ortodoxe, este praznuit Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei, unul dintre cei mai mari mucenici ai creștinismului. Sărbătoarea a picat într-o zi de joi, în cea de-a treia săptămâna după Sfintele Paști.

Cine a fost Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

Conform „crestinortodox.ro”, Sfântul Patrichie a trăit în primul secol după Hristos, în cetatea Prusa din zona Asiei.

Sfântul Mucenic Patrichie s-a dedicat vieții monahale încă de la o vârstă fragedă și peste ani a ajuns episcopul cetății Prusa, acolo unde a apărat și a răspândit religia creștină, dar și cel mai important,  credința în Iisus Hristos. Acesta și-a găsit menirea în încercarea de a-i converti pe locuitori la creștinism. În vremea Împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de adepții păgânismului în ape clocotite, pentru a-l împiedică să mai propovăduiască religia creștină în rândul paganilor.

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută robului Tău!”, a spus Sfântul Patrichie, fără să își piardă credință în Dumnezeu.

Însă acesta a ieșit nevătămat, iar apele fierbinți i-au opărit doar pe paganii care l-au aruncat pe Sfântul Patrichie. Astfel, ighemonul Iulie a poruncit soldaților săi să-l scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-l decapiteze.

Troparul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

 Condacul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

„Că o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin ține toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată că o nebiruită.”, potrivit crestinortodox.ro

Tot astăzi mai sunt praznuiti și Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei, Sfântul Mucenic Arolot, Sfânta Chiriachi, Sfîntul Memnon, dar și Sfânta Mucenita Teotimi.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: