Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 2 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 2 iulie 2022

Calendar ortodox 2 iulie 2022. Potrivit calendarului creștin-ortodox, în fiecare an, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 2 iulie pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, marele domnitor al Moldovei. Tot în această zi sunt sărbătoriti Sfântul Iuvanalie, Sfântul Mucenic Coint, dar și Aducerea vesmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne.

Calendar ortodox 2 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce roșie

Sfântul Ștefan cel Mare s-a născut din creștinii Bogdan Voda, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Mușatinilor, și din Doamna Oltea Maria, din neamul Basarabilor. Sfântul Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei intre anii 1457-1504 și este cunoscut ca apărător al creștinității. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe 20 iunie 1992. Potrivit Tradiției mergea de tânăr la cuviosul David Daniil Sihastru. Pe parcursul lungii sale domnii, nu și-a pierdut încrederea în Dumnezeu. Ștefan cel Mare și cel Sfânt a luptat pentru apărarea intregii crestinități până la ultima suflare.

Ștefan a pus biruintele sale nu pe seama iscusintei mintii sale ci, cu smerenie pe seama voii și puterii lui Dumnezeu. Maritul Voievod a fost numai apărător, ci și mărturisitor al credintei prin numărul mare de mănăstiri și biserici zidite, atât în Moldova cât și în Muntenia, Transilvania și Muntele Athos. Voievodul a cerut sfintilor părinti să se roage pentru poporul drept credincios al Moldovei, pentru oștenii săi, pentru cei vii și pentru morți. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul i-a fost părinte și povătuitor duhovnicesc și intelept sfătuitor in ceasurile sale de rugăciune și veghe. „Te-am iertat și toată mânia și ura am alungat-o cu totul din inima noastră”, scria Voievodul, adresându-se boierului sau Mihu, unul din cei care participaseră la uciderea părintelui sau.

Ștefan Vodă a fost îngropat la mănăstirea Putna care era zidită chiar de el. Voivodul Ștefan cel Mare rămâne peste veacuri o pildă de adevărat conducător de țară, stăpânit permanent de credinta in Dumnezeu si iubirea de țară.

Sfîntul Voievod Ștefan cel Mare

Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.

Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: