Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 20 noiembrie 2020. Sfântul Grigorie Decapolitul

Calendar ortodox 20 noiembrie 2020. Sfântul Grigorie Decapolitul

GALERIE FOTO (2) Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Calendar ortodox 20 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că la această dată este sărbătorit Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Aceasta a fost un exemplu de credință pe tot parcursul vieții sale, dar și după ce a ajuns la Hristos.

Viața Sfântului  Cuvios Grigorie Decapolitul, sărbătorit pe 20 noiembrie

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul s-a născut dintr-un tată păgân și o mamă foarte credincioasă. El a mers la școală, iar acolo a învățat destule lucruri înțelepte, dar mersul la biserică a fost cel care l-a ajutat cu adevărat, pentru că așa și-a dat seama că lucrurile pământești nu sunt de el, ci el voia să se înalțe la cele cerești.

La vârsta maturității, când părinții lui deja îi căutau o soție, el deja luase calea mănăstiri. Acolo a petrecut circa 14 ani din viața sa, iar la un moment dat s-a reîntâlnit cu mama lui.

A plecat de acolo, simțind nevoia să facă mai mult bine. Pe drum către Roma, el a ajutat mulți oameni, pentru că a scos duhurile necurate din ei.

Într-un final, el și-a dat viața în mâna Domnului, iar moaștele sale au ajuns la un moment dat în zona Serbiei. Moaștele sale au fost cumpărate de Evlaviosul boier Barbu Craioveanu, care a rostit “Creştin la creştin trage!”. Acestea au fost duse la mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, iar apoi au ajuns în raclă.

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-lea

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Smerita rugăciune către Sfăntul Grigorie Decapolitul

„Chip te-ai facut înfrânării şi, prin dumnezeiescul Duh, pe toţi i-ai luminat; alergarea dreptei credinţe ai săvarşit-o şi, cu învăţăturile, lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare mila.

Soare luminos, pe tine Biserica te cunoaşte, cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta, prăznuim dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, preafericite Părinte, înţelepte Grigorie.”

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți pe 20 noiembrie

Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;

Sfinţii Mucenici Nirsa, episcopul şi Iosif, ucenicul său;

Sfinţii Mucenici Isachie, Ioan şi Savorie;

Sfinţii Mucenici Gheitazet:

Sfinţii fecioare Tecla, Vautha şi Denahida;

Sfinţii Mucenici Eustatie, Tespesie şi Anatolie;

Sfântul Teoctist Mărturisitorul.

Loading...