În data de 24 ianuarie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Cuvioasă Xenia, o femeie credincioasă și plină de virtute, care a renunțat la viața lumească de tânără. Această zi este una specială în calendarul ortodox, o ocazie să ne îndreptăm spre Sfânta Xenia și să căutăm ajutorul și protecția ei în viața noastră.
În această zi, este cu adevărat bine să rostim rugăciunea către Sfânta Xenia, mai ales dacă ne confruntăm cu probleme în căsnicie sau dacă dorim să găsim persoana potrivită pentru noi. Sfânta Xenia este cunoscută ca o îndurerată și o rugătoare pentru toți cei care o cheamă în ajutor. Ea este ocrotitoarea căsătoriei și a iubirii, și aceia care se roagă ei primesc har și iubire în sufletele lor.
Calendar ortodox 24 ianuarie 2025. Viața Sfintei Xenia
24 ianuarie (6 februarie pe stil vechi) și 11 septembrie (24 septembrie pe stil vechi) sunt zilele în care este comemorată sfânta Xenia din Sankt Petersburg (cca. 1719–1731 – 1803), cunoscută și sub numele de „cea smerită și nebună pentru Hristos”. În calendarul ortodox rus, este pomenită și pe 24 mai, ziua proclamării sale ca sfânt din 1988.[2]
Sfânta Xenia s-a remarcat prin modestie, sărăcie, renunțarea la bunurile lumești și o devoțiune înflăcărată față de Hristos. De asemenea, a avut clarviziune și a ajutat oamenii sărmani și păcătoși în timpul vieții sale și a făcut minuni după moarte. Este adesea invocată pentru a ajuta la înființarea unei familii, deoarece este considerată o protectoare a familiei.
Data ei de naștere este necunoscută, dar unii cercetători cred că ea s-a născut în 1731. Nu se știe nimic despre părinții ei, dar din moment ce s-a căsătorit cu un colonel, se presupune că provine dintr-o familie de aristocrați sau funcționari. Acolo a urmat cursuri elective. Xenia Grigorievna rămâne văduvă la 26 de ani Primele articole din ziar care au supraviețuit despre Xenia datează din 1847, când au apărut două articole în ziarul Buletinul Poliției din Sankt Petersburg, numerele 264 și 272. Momentul dramatic care i-a modelat viața și i-a schimbat destinul a fost moartea soțului ei după doar patru ani de căsnicie. În 1755, la Petersburg a avut loc o epidemie de tifos.
Din acel moment, Ksenia s-a prezentat tuturor pe numele soțului ei Andrei Theodorovich și, de îndată ce s-a întors de la cimitir, le-a cerut custodelor casei și moșiei să împartă totul săracilor și să doneze bani la biserică.
A refuzat pensia la care avea dreptul ca văduvă și a murit purtând doar uniforma militară a soțului ei. Ea începe să trăiască o viață de asceză completă, trăind din pomană și devine o nebună după asemănarea lui Hristos.
A renunțat la toate posesiunile lumești și chiar și la cel mai mic confort fizic și a început să rătăcească pe străzile Petersburgului, primind condoleanțe ale cunoscuților săi. Dar Ksenia răspundea tuturor că nu Andrei Teodorovich a murit, ci soția sa Xenia Grigorievna.
La 29 ianuarie 1757, când săracilor și invalizilor li s-a interzis să se plimbe pe străzile din Petersburg și au fost persecutați, Sfânta Xenia se plimba prin câmpuri în miez de noapte, unde îngenunchea și se ruga până la răsăritul soarelui. După o lungă rugăciune pe câmp, ea s-a dus în grădina de legume a unui biet proprietar de pământ și a fost găsită epuizată și adormită în mijlocul grădinii.
În cei 45 de ani de rătăcire, cu cât încercările deveneau mai grele, cu atât sfânta devenea mai blândă și mai smerită, suportând bătăile din stradă. Copiii străzii au râs de atitudinile și cuvintele ei pe care mulți nu le puteau înțelege.
Dar pentru Xenia, toate acestea nu au fost decât o imitație a Domnului și a marilor martiri, care au fost nevoiți să îndure insulte, scuipat, biciuire, răstignire și moarte. Treptat, sfânta a devenit cunoscută în tot orașul și oamenii au început să o urmeze aproape constant, crezând că poate prevedea viitorul și destinul divin. Dar spiritualii știau că sub exteriorul său nebun ea era un om deosebit, cu mari daruri spirituale.
Rugăciune către Sfânta Xenia
„Sfântă Xenia, roagă-te pentru noi! Cere pentru cei ce aleargă la tine mântuire veşnică, îmbelşugată binecuvântare pentru faptele şi începuturile cele bune. Cere izbăvire din toate nevoile şi necazurile.
Mijloceşte cu rugăciunile tale înaintea Atotînduratului nostru Mântuitor, pentru noi netrebnicii şi păcătoşii. Ajută, Sfântă şi fericită maică Xenia, să fie luminaţi pruncii cu lumina Sfântului Botez. Și să fie pecetluiţi cu pecetea darului Sfântului Duh.
Dăruieşte-le lor reuşită la învăţătură. Tămăduieşte pe cei neputincioşi. Trimite dragoste şi bună-înţelegere celor căsătoriţi. Învredniceşte pe monahi de nevoinţa cea bună şi apără-i de defăimări. Întăreşte-i pe păstori întru tăria Duhului Sfânt.
Păzeşte poporul şi ţara aceasta în pace şi fără de tulburare. Roagă-te pentru cei lipsiţi în ceasul morţii de împărtăşirea cu Sfintele lui Hristos Taine.
Căci tu eşti nădejdea noastră, grabnica noastră ascultătoare, pentru care îţi aducem mulţumire şi slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”