Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 24 iunie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini

Calendar ortodox 24 iunie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini

Calendar ortodox 24 iunie 2022

Calendar ortodox 24 iunie 2022. Creștinii ortodocși sărbătoresc în această zi Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Data în care are loc această sărbătoare nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Calendar ortodox 24 iunie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. S-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a familiei lui Aaron. Nașterea lui Ioan a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Se știe că Sfântul Ioan Botezătorul a plecat în munți unde a dus o viață de aspre nevointe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-l descoperii lumii că Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Sfântul Ioan le-a atras atenția celor care ascultau cuvântul sau ca el boteza cu apa spre pocainta, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt, pregătind venirea lui Iisus Hristos. Ioan este nume iudaic și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

Ioan Botezătorul s-a născut într-un timp care se micșorează, ca semn ca Legea Vechiului Testament incepe să apună pentru ca vine Legea Harului, Legea lui Hristos.

Tradiții. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

În această zi, oamenii nu trebuie să lucreze, când soarele joacă pe cer sau stă pe loc la amiază. Cele mai importante obiceiuri sunt cele dedicate dragostei. Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. În multe zone din țară, se fac pomeni pentru morți, se aprind focuri pe dealuri, iar în unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse.

În dimineața zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obișnuiau să se scalde în roua din zone neumblate.Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă.

Troparul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, glasul al 4-lea:

Proorocule şi Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celeia ce te-a născut şi amuţirea părintelui tău s-a dezlegat, întru slăvită şi cinstită naşterea ta şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduieşte.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, întru adâncul nepătimirii te rog îneacă-i, ca Ţie, ca întru-o alăută întru omorârea trupului, să-ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un Luceafăr de dimineaţă frumos mergând înaintea Soarelui, odrasla calei sterpe a propovăduit arătat naşterea cea din Fecioară acum la toată lumea, luminând marginilor lumina dreptei credinţe şi a Darului.

Stih: Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prooroc al Celui de sus te vei chema cu adevărat, că vei merge înaintea feţei lui Hristos, a strigat Zaharia către tine, fiul său, Ioane prealăudate, de Preasfântul Duh fiind purtat, ca să găteşti calea Făcătorului.

Stih: Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cuvintele lui Gavriil auzindu-le Zaharia, dumnez eieştii vestiri s-a arătat neplecat şi cu tăcere a fost osândit; însă s-a dezlegat degrab de aceasta, că s-a născut glasul Cuvântului, Ioan Înaintemergătorul.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cetatea lui Dumnezeu Împăratul tuturor, Locaşul lui Dumnezeu cel curat, Vistierie cinstită, de Dumnezeu Născătoare, Preacurată, păzeşte moştenirea ta care pururea te laudă pe tine şi cinsteşte cu credinţă naşterea ta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: