Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 24 septembrie 2020. O mare sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. O mare sfântă este sărbătorită

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși, pentru că este pomenită Sfânta Cuvioasă Eufrosina, un exemplu de credință în Dumnezeu. Tot la această dată, are loc și pomenirea pentru Sfântul Serghie de Radonej; Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul; Sfântul Pafnutie anahoretul; Sfinţii Mucenici Pavel şi Tatis, cu fiii lor.

Viața Sfintei Cuvioase Eufrosina, sărbătorită de creștini pe 24 septembrie

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a fost de mică crescută în spiritul valorilor creștine de către părinții ei. Ea a trăit în secolul al V-lea și a fost fiica lui Pafnutie, un om credincios. Când ea a împlinit 18 ani, tatăl ei a adus un tânăr cu care voia să o logodească pe fiica sa, în ciuda opunerii acesteia.

Cum a văzut că nu poate scăpa de logodnă, Sfânta Eufrosina a plecat de acasă, purtând haine bărbatești pentru ca nimeni să nu o recunoască și mai mult, să creadă că este femeie. S-a dus la o mănăstire din apropiere, unde a spus că este un eunuc al împăratului Teodosie. Acolo, Sfânta Eufrosina a trăit timp de 28 de ani, unde nimeni nu a bănuit că este femeie.

Când a simțit că sfârșitul este aproape, Eufrosina a trimis după tatăl său și i-a dezvăluit acestuia unde fusese în tot acel timp. Părintele a mers și la el mănăstire la rândul lui, după aflarea fiicei sale.

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Eufrosina

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Dorind să câştigi viaţa cea de sus, desfătarea cea de jos ai părăsit-o de tot şi te-ai amestecat între bărbaţi, Preafrumoasă Eufrosina, ceea ce pentru Mirele tău Hristos ai defăimat pe logodnicul cel vremelnic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: