Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 24 septembrie 2024. Ce mari sfinți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 24 septembrie 2024. Ce mari sfinți sunt sărbătoriți

Rugăciunea zilei de vineri.

Pe 24 septembrie 2024, credincioșii ortodocși sărbătoresc două mari figuri ale Bisericii: Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Athonitul. Aceste două figuri sfinte sunt cunoscute pentru credința și dedicarea lor față de Hristos, fiecare având o influență semnificativă asupra creștinismului și asupra vieților celor care îi urmează.

Cine a fost Sfânta Muceniță Tecla?

Sfânta Muceniță Tecla este considerată prima femeie martiră creștină. Ea a fost o ucenică a Sfântului Apostol Pavel și a ales să își dedice viața complet credinței creștine. Născută într-o familie de nobili păgâni, Tecla a renunțat la bogăția și statutul său social pentru a-l urma pe Hristos. Povestea ei începe atunci când, la vârsta de 18 ani, l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel, ale cărui învățături i-au schimbat radical viața.

Tecla a fost logodită cu un tânăr bogat și influent, dar a refuzat să se căsătorească, preferând să își păstreze castitatea și să urmeze calea creștinismului. Decizia sa a provocat furie în rândul familiei și comunității sale, care au încercat să o forțeze să se întoarcă la vechile tradiții. Tecla a fost supusă la numeroase persecuții și încercări de a fi ucisă, dar prin intervenția divină a supraviețuit și a continuat să predice Evanghelia.

Sfântul Siluan Athonitul, un model de smerenie și rugăciune

Sfântul Siluan Athonitul este unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe moderne, cunoscut pentru viața sa plină de rugăciune și smerenie. El a trăit la Muntele Athos, un loc considerat sacru pentru ortodocși, unde și-a dedicat viața rugăciunii și slujirii lui Dumnezeu. Născut în Rusia în anul 1866, Siluan a avut o experiență spirituală profundă care l-a adus în Athos, unde a trăit ca monah.

Viața Sfântului Siluan a fost marcată de o luptă interioară intensă pentru a atinge smerenia și pacea sufletească. El este cunoscut pentru învățăturile sale despre rugăciunea continuă și despre iubirea față de toți oamenii, inclusiv față de dușmani. Una dintre cele mai cunoscute învățături ale sale este „Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui”, un îndemn la smerenie profundă, dar și la nădejdea în mila lui Dumnezeu.

Importanța acestei zile pentru credincioși

Sărbătoarea din 24 septembrie este una de mare importanță pentru creștinii ortodocși, fiind un prilej de reflecție și rugăciune. Sfânta Muceniță Tecla este un exemplu de credință neclintită în fața persecuțiilor, iar Sfântul Siluan Athonitul ne învață despre smerenie și rugăciune profundă. În această zi, credincioșii sunt încurajați să se roage pentru protecția și ajutorul acestor doi mari sfinți, care au lăsat o moștenire spirituală neprețuită.

Mulți ortodocși merg la biserică pentru a se ruga și pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, cerându-le celor doi sfinți ajutor în viața lor de zi cu zi. Rugăciunile adresate Sfintei Mucenițe Tecla sunt adesea pentru protecția împotriva pericolelor și a încercărilor grele, iar cele adresate Sfântului Siluan Athonitul sunt pentru pace interioară, smerenie și iubire față de aproape.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: