Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 25 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 25 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 25 ianuarie 2023. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi de miercuri pe Marele Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Publie, Părintele Maris, Sfânta Muceniță Medula, Sfântul Cuvios Castin, Sfântul Cuvios Apolo, Sfântul Cuvios Dimitrie Schevofilaxul și Sfântul Mucenic Auxentie.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2023. Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Pe 25 ianuarie, Biserica praznuieste „trecerea la Domnul” a unuia dintre sfintii care au teologhisit dumnezeieste taina Treimii, Sfantul Grigorie de Nazianz (Teologul), intr-o vreme in care Biserica Rasaritului se afla in plina furtuna, provocata de erezia ariana, potrivit cuvantul-ortodox.ro.

Nascut in prima parte a secolului al IV-lea si „promis Domnului” de catre mama lui, Nona, care „l-a nascut si duhovniceste, prin invatatura credintei“, Grigorie a crescut intr-o familie crestina plina de harul Duhului.

Numele de Teologul i s-a atribuit în special datorită celor „Cinci Cuvântări Teologice” ținute la Constantinopol. Ele expun și apără învățătura despre Sfânta Treime. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Grigorie Teologul de două ori pe an: singur la 25 ianuarie și împreună cu Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur la 30 ianuarie.

Iată câteva dintre vorbele acestui sfânt, conform sursei menționate mai sus.

Nimic nu mi se pare atat de frumos ca viata pustniceasca! Sa-ti incui simturile, sa ajungi in afara de trup si de lume, sa te adancesti in tine insuti, sa nu te apropii de nimic din cele omenesti, decat atat cat e de neaparata trebuinta, sa vorbesti cu tine insuti si cu Dumnezeu, sa traiesti mai presus de cele vazute, sa porti in tine insuti totdeauna curate chipurile cele dumnezeiesti, neamestecate cu chipurile celor pamantesti si inselatoare, sa ajungi si sa fii, cu adevarat si pururea, oglinda nepatata a lui Dumnezeu si a celor Dumnezeiesti, sa primesti Lumina in locul luminii, lumina cea dumnezeiasca in locul celei omenesti, sa culegi prin nadejde, chiar de pe acum, roadele bunatatilor veacului ce va sa fie, sa petreci impreuna cu ingerii, sa fii inca pe pamant, dar sa parasesti pamantul, sa fii urcat de Duhul sus in ceruri!.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este miercuri
Foto: doxologia.ro

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea. Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit. Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat. Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat. Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: