Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi

Calendar ortodox 26 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi

Calendar ortodox 26 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi

Calendar ortodox 26 ianuarie 2023. Creștinii au parte de o mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, care a fost un exemplu de credință pe tot parcursul vieții sale.

Calendar ortodox 26 ianuarie 2023. Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv s-a născut în Basarabia de azi, iar numele pe care l-a primit la sfântul botez a fost de Ioan. El a fost fiul unui preot, iar soția sa era și ea credincioasă. Tatăl său a murit când era mic, iar după aceea mama lui a intrat la mănăstire. Ioan a ajuns în grija unui unchi, care la vârsta de zece ani l-a dus la mănăstirea Frumoasa, iar mai apoi la Mânăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi.

Acolo se afla și un spital, iar Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv îi ajuta pe bolnavi împreună cu unchiul său. După aceea el s-a mutat la Focșani, la altă mănăstire, cu alt spital, unde îi alina pe cei aflați în suferință. Ei s-au mutat apoi la Buzău, unde Sfântul a primit numele de Iosif, fiind hirotonit.

După aceea, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a devenit episcop vicar al Mitropoliei Valahiei cu titlul de Iosif al Mirelor. Dar drumul său nu se termină aici, căci este ales episcop al Argeșului în anul 1873, iar numai după doi ani, în 1875, a fost numit Mitropolit al Moldovei.

Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Glasul al 4-lea

Degrab ne întâmpina pe noi mai înainte pâna ce nu ne robim, când vrajmasii Te hulesc pe Tine si ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, ca sa cunoasca cât poate credinta dreptmaritorilor crestini, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Cu evlavie urmând milostivirii cerești, Moldovei te-ai arătat arhipăstor milostiv și plin de sfințenie; pentru aceasta, Sfinte Ierarhe, prin cuvânt și prin fapte chemând la mântuire turma ta, te bucuri acum cu toți drepții în cer, Părinte Iosif.

Calendar ortodox 26 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi
Foto: doxologia.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: