Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 26 iulie 2022. Cruce neagră: Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel, mare făcător de minuni

Calendar ortodox 26 iulie 2022. Cruce neagră: Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel, mare făcător de minuni

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe 26 iulie, pe Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător. Rugăciunea Sfântului Ioanichie face adevărate miracole la vreme de necaz şi boală grea.

Cruce neagră: Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul este unul dintre sihaștrii care s-au nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea, conform crestinortodox.ro. Acesta a locuit 37 de ani într-o peșteră din apropiere de biserica rupestră de pe masivul Cetățuia din Valea Chiliilor. În anul 1638 a decedat. Sfintele sale moaște au fost descoperite în 1944 de părintele Pimen Bărbieru, egumenul Schitului Cetățuia Negru Vodă.

Din cauza regimului comunist, sfintele rămăşiţe au fost reînhumate, iar la începutul anilor 1990 au fost deshumate de părintele stareț, protosinghelul Modest Ghinea, care le-a reașezat spre închinarea credincioșilor în biserica mare a mănăstirii (2013). Astăzi, credincioșii se pot închina la moaştele făcătoare de minuni, unele consemnate de viețuitorii mănăstirii.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul

Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugăm ție ca cel ce ești mijlocitor înaintea Tatălui Ceresc, să ne întărești în dreapta credință, să fim plini de dragoste față de aproapele, să avem în casele noastre binecuvantarea lui Dumnezeu, spor în cele ale noastre, pace și înțelegere. Ție ne rugăm ca fiii noștri să fie înțelepți, cu dragoste față de părinți, ascultători și sprijin în bătrânețele noastre.

Tu, cel ce ai fost sfătuitor al Domnitorilor Țării Românești, să ne dai sfat și ajutor în vreme de ispită, de necaz și boală. Așa cum pe alții i-ai tămăduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, așa tămăduiește-ne și pe noi de neputințe. În vreme de primejdie ne întărește și ne apără.

Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apară dimpreună cu Dânsa și casele, familiile, rudeniile, prietenii și cunoscuții noștri. Minunile tale să le arăți și peste noi așa cum ai făcut de veacuri cu cei ce s-au rugat ție. Ne încredem în ajutorul tău și-ți cerem să fii mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre să-și afle răspunsul. Sfinte Ioanichie, roagă-te pentru noi. Amin!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro