Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 mai 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 26 mai 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 26 mai 2022

Calendar ortodox 26 mai 2022. Creștinii ortodocși îl vor sărbători joi, 26 mai, pe Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli, slujitor al Sfântului Apostol Pavel. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Tadeu și Alfeu, din cei 70 de apostoli, Sfinții Mucenici Averchie și Elena și Sfântul Mucenic Alexandru Tesaloniceanul.

Calendar ortodox 26 mai 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Sfântul Apostol Carp a fost unul din cei 70 de apostoli, următor și slujitor al Sfântului Apostol Pavel, fiindcă ducea scrisorile acestuia la destinatari. Sfântul Carp a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Pavel pentru Veria Traciei. Carp a mai predicat Evanghelia și în Creta, unde l-a primit pe Sfântul Dionisie Aeropagitul în casa sa. Sfântul Dionisie a spus că Apostolul Carp era un om de mare curatie a mintii, extrem de blând și nevinovat.

De asemenea, acesta a spus că insusi Domnul i s-a arătat înainte, înconjurat de îngerii lui și că el niciodată nu începea să slujească Sfânta Liturghie până ce nu era încredințat mai întăi de o vedere de sus. Sfântul Carp a convertit mulți păgâni la creștinism. Mai mult, pe iudei i-a certat și i-a învățat să creadă ca Hristos cel Răstignit de ei, este Dumnezeu adevărat. Sfântul Apostol Carp a fost ucis cu sălbăticie și cu nemilostivire de ceilalți iudei ce nu crezuseră. Prin cinstitele moaște se dau multe tămăduiri bolnavilor, intru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru

Troparul Sfântului Apostol Carp, unul din cei şaptezeci, glasul al 3-lea:

Apostole Sfinte Carp, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Rugăciune Sfântul Apostol Carp

Apostole Sfinte Carp, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Ca pe o stea luminoasă, Biserica totdeauna te-a agonisit pe tine, Apostole Alfeu, cu minunile tale cele de multă dăruire luminându-se. Pentru aceea strigăm lui Hristos : Mântuieşte pe cei ce cu credinţă cinstesc pomenirea Apostolului Tău, ca un milostiv.

Amin.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Cânta-voi Ţie Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popoare din robia Egiptului şi ai acoperit pe Faraon cu căruţele lui şi puterea lui.

Stih: Sfinte Apostole Carp, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe cei ce cu dragoste săvârşesc purtătoarea de lumină, sfinţită şi prealăudată şi preacinstită pomenirea ta, umple-i de dumnezeiasca lumină prin rugăciunile tale apostole.

Stih: Sfinte Apostole Carp, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind dat cu totul Stăpânului, ai păzit nevătămate legile Lui cele cinstite şi pe cei fărădelege i-ai învăţat buna lege, apostole.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Iubind mintea cea mai presus de gând, preasfinţite, ţi-ai luminat mintea cu privire tainică şi lumea o ai luminat, preafericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născut-ai Fecioară în chip de negrăit şi înnoind legile firii, te-ai făcut Maică pururea Fecioară; pentru aceea te fericim.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: