Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este vineri

Calendar ortodox 27 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este vineri

Calendar ortodox 27 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este vineri

Calendar ortodox 27 ianuarie 2023. E sărbătoare cu cruce neagră vineri. Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

Calendar ortodox 27 ianuarie 2023. Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur

Biserica Ortodoxa face pomenirea Aducerii moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur in fiecare an la data de 27 ianuarie. In aceasta zi biserica aminteste credinciosilor ca Ioan Gura de Aur a acuzat-o pe imparateasa Eudoxia de insusirea viei care apartinea vaduvei Calitropia. Ioan a fost izgonit si dat jos din postura de patriarh de doua ori, pentru ca ulterior sa fie chemat iarasi sa preia aceasta functie. Cand a fost numit a treia oara patriarh, acesta a fost trimis la Cucus. Apoi, dus ulterior la Aravissos si la Pitius, unde moare in anul 407. Ioan Gura de Aur a fost ingropat la Comane.

Proclu, unul dintre ucenicii sai, in jurul anului 434 ajunge Patriarh al Constantinopolului. Printre primele lucruri pe care le-a facut a fost sa ceara permisiune imparatului bizantin Teodosie sa aduca la Constantinopol trupul Sfantului. La patru ani distanta, in 438 crestinii au reusit sa aduca moastele Sfantului Ioan in capitala Bizantului, scrie calendarulortodox.ro.

Printre odoarele cele mai de preţ din Grădina Maicii Domnului se numără moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. În luna iulie a anului 1284, împăratul Andronic al II-lea cel Bătrân (1282-1328) a trimis mâna dreapta a Sfântului Ioan la Mănăstirea Filotheu, unde se păstrează spre cinstire până astăzi. La Mănăstirea Vatoped se păstrează cu mare cinste capul Sfântului Ioan. Părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur se mai află în Sfântul Munte la Mănăstirile Iviron, Dionisiou şi Dohiariou, potrivit doxologia.ro.

Canon de rugăciune la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, glasul al 8-lea:

Din gura ta ca o văpaie de foc strălucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a câştigat; înălţimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Ci, cu cuvintele tale învăţându-ne, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur, roagă pe Hristos Cuvântul să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 3-lea. Irmos: Cel Ce a împreunat apele…

Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Gură de Dumnezeu grăitoare, organul cel cu glas de aur, cu strălucirea cuvintelor şi cu rugăciunile tale, luminează-mi mintea, ca să laud pomenirea întoarcerii tale, Sfinte Părinte Ioan, cel ce porţi numele Dumnezeiescului har.

Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un Luceafăr de dimineaţă, ca un soare ce luminează pe oameni, ca un luminător al dreptei cinstiri de Dumnezeu, apunând sub pământ, cuvioase, după Legile firii, iarăşi ne-ai răsărit nouă, fiilor tăi, trimiţând din belşug strălucirile minunilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu limba ta cea de aur ai umplut toată partea cea de sub soare cu învăţăturile tale; şi cu cântări de aur ai strălucit tuturor razele tămăduirilor, alungând întunericul patimilor cu întoarcerea ta, cuvioase.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ritorisind cele Dumnezeieşti, ai arătat pe Cuvântul Cel Unul cu Ipostasul, cu toate că luând Trup a ieşit Îndoit din cea Curată; pe Aceea o Binecuvântăm şi cu credinţă neîncetat o Mărim, Dumnezeiescule Gură de Aur.

(…)

Sursa: doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: