Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 27 iulie 2022. Sfântul Mucenic Pantelimon, sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 27 iulie 2022. Sfântul Mucenic Pantelimon, sărbătorit în această zi

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în orașul Nicomidia, pe vremea împăratului Maximian, mai exact între anii 286-305. La naștere, acesta a primit numele de “Pantoleon”. Acest nume era unul păgân și semnifica „cel în toate puternic ca un leu”, motivul fiind legat de faptul că tatăl său împărtășea credința în zei. Cu toate acestea, mama Sfântului Mucenic Pantelimon, era creștină. Femeia a murit la scurt timp după nașterea lui.

Cine a fost Sfântul Mucenic Pantelimon

Sfântul Mucenic Pantelimon a absolvit Școala de Medicină din Nicomidia, iar apoi a urmat ucenicia cu renumitul medic Eufrosin. Toate acestea au avut loc la îndemnul tatălui său. Însă odată cu trecerea timpului, acesta află de la preotul Ermolae că singurul doctor adevărat este chiar Iisus Hristos. Imediat după ce a primit botezul de la acest preot, numele său a devenit “Pantelimon’, care semnifică „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon a fost cel care a ajuns la o cunoaștere nemaivăzută a artei medicale, motiv pentru care împăratul Maximian i-a cerut acestuia să renunțe la credința creștină. Sfântul Mucenic Pantelimon a refuzat, prin urmare, împăratul Maximian a cerut să i se taie capul. Surprinzător a fost faptul că în loc de sânge, a curs lapte. Sfântul Mucenic Pantelimon a trecut la cele veșnice în anul 303, iar de atunci este considerat a fi ocrotitorul medicilor.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Pantelimon

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

“Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea preaîntrarmată; iar întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prearău Domnul Cel Preaslăvit, căci cu slavă S-a preamărit.

Stih: Sfinte Mare Mucenice şi Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Apropiindu-te de Hristos de bunăvoie, mai înainte de sfârşitul tău cel întru Hristos, ai înviat un mort oarecând; şi acum, preafericite şi pe mine cel omorât cu muşcarea păcatului, mă înviază cu rugăciunile tale, Sfinte Pantelimon.

Stih: Sfinte Mare Mucenice şi Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răsărit-ai ca o stea purtând în tinereţe minte de bătrân şi de Dumnezeu gânditoare; iar prin frumuseţea trupului podoabă sufletească agonisindu-ţi, Cuvântului Celui Preaslăvit te-ai arătat preafrumos.

Stih: Sfinte Mare Mucenice şi Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Omorându-te pentru lume şi întru Hristos îmbrăcându-te, preafericite, prin baia Botezului, te-ai făcut organ de Dumnezeu purtător şi vas lucrării Duhului, pe toţi vindecând şi bolile tuturor tămăduind.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Înţelepciunea prietenă ţie câştigându-ţi şi părtaş vieţii aducându-te, de la dânsa te-ai cinstit şi cu cununa darurilor te-ai împodobit, cu luminarea dumnezeieştilor raze, fericite, strălucind.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu binecuvântări, Preacurată Cinstită, ai încununat firea cea blestemată de Făcătorul pentru neascultare, Ceea ce ai născut pe Hristos şi din stricăciune ai slobozit-o. Pentru aceasta, bucurându-ne, toţi credincioşii pe tine te fericim.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro