Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 29 aprilie 2023. Nu se spală astăzi!

Calendar ortodox 29 aprilie 2023. Nu se spală astăzi!

Calendar ortodox 29 Aprilie 2023. Sărbătoare mare la finalul lunii pentru toți credincioșii, după ce întreaga lună a fost marcată de o mulțime de zile mari. Află ce eveniment religios mare este sâmbătă și ce nu ai voie să faci în această zi.

Calendar ortodox, Sfinții zilei de 29 aprilie

Cei nouă sfinți din Cizic reprezintă un grup de sfinți venerate în Biserica Ortodoxă pentru viața lor sfântă și martiriul lor în perioada timpurie a creștinismului. Acești sfinți sunt cunoscuți și sub numele de „Nouă Martiri din Cizic” sau „Nouă Mucenici din Cizic”.

Cizic era un oraș antic situat în apropiere de Marea Marmara, în zona de vest a Asiei Mici. Acest oraș a fost un centru important al creștinismului în secolul al III-lea și al IV-lea d.Hr. În timpul domniei împăratului roman Licinius, creștinii din Cizic au fost supuși unor persecuții brutale. Nouă dintre ei au refuzat să renunțe la credința lor creștină și au fost martirizați într-un mod teribil.

Acești nouă sfinți sunt:

  • Dometie
  • Gorgonie
  • Indichie
  • Petru
  • Polihronie
  • Eutihie
  • Acindin
  • Elpidie
  • Anempodist

    Fiecare dintre acești sfinți a avut o poveste unică de  curaj și sacrificiu. De exemplu, Sfântul Petru a fost un tânăr creștin care a fost torturat în mod repetat, dar a refuzat să renunțe la credința sa. În cele din urmă, el a fost aruncat în mare, unde și-a dat viața pentru credința sa.

Sfânta Elpidie a fost o tânără femeie care a refuzat să se căsătorească cu un bărbat păgân și a ales să-și păstreze credința creștină. Ea a fost torturată în mod brutal, dar a rămas fermă în credința ei și a murit martirizată.

Sfântul Eutihie a fost un tânăr soldat creștin care a refuzat să participe la ceremoniile păgâne și să jertfească zeilor romani. El a fost bătut cu biciul, dar a rămas ferm în credința sa și a murit martirizat.

Acești sfinți au inspirat mulți creștini de-a lungul secolelor cu exemplul lor de curaj și credință neclintită în fața persecuției. În catedrala din Cizic, există o capelă dedicată lor, unde pelerinii pot veni să se roage și să se închine.

Sărbătoarea celor nouă sfinți din Cizic este celebrată în fiecare an pe 29 Aprilie în Biserica Ortodoxă. În această zi, creștinii îi comemorează pe acești sfinți și le mulțumesc pentru exemplul lor de credință.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: