Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Ce sărbătoare este azi

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Ce sărbătoare este azi

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Ce sărbătoare este azi

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Este sărbătoare pentru creștini. În fiecare an, este sărbătorită Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana. Iată care este povestea ei.

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Ce sărbătoare este în această zi: Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana

În calendarul ortodox, în fiecare an, pe 29 octombrie, este sărbătorită Sfânta Muceniță Anastasia Romana. Ea a trăit în timpul împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260) și a rămas orfană de părinți la vârsta de trei ani. Dar a fost luată spre creștere de stareța unei mânăstiri de lângă Roma, pe nume Sofia. Călugărița atinsese un grad înalt de desăvârșire spirituală și a crescut-o pe Anastasia în credință, frică de Dumnezeu și ascultare. După șaptesprezece ani, Anastasia a devenit cunoscută ca o mare ascetă și era foarte frumoasă. Tocmai de aceea, a avut de suferit.

Când guvernatorul păgân Probus a auzit de frumusețea ei, a trimis soldați ca să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Ajunsă în fața lui, ea și-a declarat credința față de Hristos. Guvernatorul a încercat să o ademenească, deoarece dorea să o ia de soție, apoi a trecut la amenințări. Însă ea a răspuns: „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci si de sute de ori, de este cu putință”. Așa că ea a fost supusă multor chinuri.

În prezent, în Mănăstirea Grigoriu de pe Muntele Athos se păstrează gambele, talpa stângă și mâna dreaptă a moaștelor Sfintei Anastasia Romana.

Rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Anastasia Romana, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună cu Tine mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul 1

Orfană ai rămas de mică, fiind de trei ani, dar Părintele orfanilor, Care nu părăseşte pe cei străini, a rânduit ca să fii luată într-un sfânt lăcaş al unei mănăstiri, unde ai crescut cu multă grijă. Acolo cu darul lui Dumnezeu ai învăţat sfânta credinţă şi te-ai încununat cu frumoase virtuţi, ajungând la desăvârşirea sfinţeniei, pentru care noi te lăudăm: Bucură-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, mult pătimitoare!

Icosul 1

În post, privegheri şi rugăciuni neîncetate ai crescut şi ai petrecut în sfânta mănăstire, unde cu tot sufletul ai slujit Domnului. Ca un crin alb ai înflorit în grădina lui Hristos, împodobindu-ţi fecioria cu virtuţi sfinte, ai ajuns bine plăcută Domnului, pentru aceasta noi te lăudăm aşa:
Bucură-te, Sfântă Anastasia, fecioară preafrumoasă;
Bucură-te, cea preamult lăudată întru învăţătura creştinească;
Bucură-te, căci Dumnezeu a vrut ca să te ocrotească;
Bucură-te, în viaţa călugărească să te desăvârşească;
Bucură-te, căci cu darul Său din restriştea lumii te-a luat;
Bucură-te, căci cu lumina Sa mintea ţi-a îmbrăţişat;
Bucură-te, odraslă sfântă de Hristos aleasă;
Bucură-te, ca să-I ajungi scumpă mireasă;
Bucură-te, pasăre măiastră care cânţi noaptea la rugăciune;
Bucură-te, ceea ce ai fost scoasă din a lumii deşertăciune;
Bucură-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, mult pătimitoare!

(…)

Sursa: doxologia.ro

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Ce sărbătoare este azi
Foto: doxologia.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: