Redactia.ro
Home » Monden » Calendar ortodox 4 februarie 2022. Este sărbătorit Sfântul Isidor Pelusiotul

Calendar ortodox 4 februarie 2022. Este sărbătorit Sfântul Isidor Pelusiotul

Calendar ortodox 4 februarie 2022.

Calendar ortodox 4 februarie 2022. În această zi este prăznuit de creștinii ortodocși Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul, unii dintre sfinții care s-au nevoit în Egipt. Tot atunci sunt sărbătoriți și Sfântul Cuvios Nicolae Mărturisitorul Studitul, Sfântul Sfințitului Mucenic Avramie, Sfântul Mucenic Teoctist, Sfântul Cuvios Ioan din Irinopole, Sfântul Cuvios Iasim și Sfântul Mucenic Iosif de la Halep.

Calendar ortodox 4 februarie 2022. Este sărbătorit Sfântul Isidor Pelusiotul

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este unul dintre sfinții care s-au nevoit în Egipt, născut în anul 360. Isidor era ruda cu Teofil, arthiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei. Viața monahicească a îmbrăcat-o încă de tânăr în muntele Pelusion, în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Toți istoricii vremii mărturisesc cu putere despre viața sfânta și înțelepciunea cu care a fost dăruit Sfântul Isidor. Episcopul Elinapoliei, l-a învățat pe Paladie să se ferească de vorba cu partea femeiască, pentru ca aceasta se lăuda că nu primește nicio vatămare atunci când vorbeste cu femeile:

De vorbele femeiesti fugi pe cat poti, bunule barbat. Caci celor ce au treapta preotiei, mai sfinti si mai curati se cade sa fie decat acei care s-au dus in munti si in pustie. Pentru ca acestia au grija de sine si de popor, iar acei care s-au dus in pustie au grija numai de ei. Toti sa se incredinteze de acestea, ca si pietrele se sparg de picaturile de ploaie care pica totdeauna pe ele. Ia aminte la ceea ce graiesc: ca ce este mai tare decat piatra si ce este mai moale decat apa si, mai ales, decat picaturile de apa? Deci, daca firea se micsoreaza de acel lucru, apoi cum nu va fi biruita si rasturnata voia omeneasca care usor este miscata?” Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul a murit între anii 435 și 440, admirat de toți și cinstit ca sfânt încă din timpul vieții.

Troparul Sfantului Isidor Pelusiotul

Intru tine, Parinte, cu osardie s-a mantuit cel dupa chip, caci luand Crucea, ai urmat lui Hristos si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup, caci este trecator, ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Intru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, Prea Cuvioase Parinte Isidor, duhul tau.

Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel…

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suspinul inimii mele celei zdrobite ascultându-l, Stăpâne, vindecă cumplita zdrobire a sufletului meu, Hristoase, cu rugăciunile cuviosului Tău, ca un Atotputernic.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ridicându-te cu înţelepciune Dumnezeiască de la lucrarea faptei celei bune la curgerea cea curată de Dumnezeu, Sfinte Isidor, stând înaintea lui Dumnezeu de-a pururea, te-ai îmbogăţit în chip lămurit cu arătarea cea plină de desfătare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Apropiindu-ţi gura de paharul înţelepciunii, preaînţelepţeşte, ai scos de acolo curgere de daruri, cântând lui Dumnezeu cântare de biruinţă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca un Nor Uşor a venit la Tine Ziditorul, Stăpână Preacurată, ca să surpe, ca un Atotputernic, cele făcute de mână ale Egiptului, Hristos, Cel Ce este Atotputernic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: