Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Una dintre cele mai importante sărbători, presărată cu tradiții și superstiții

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Una dintre cele mai importante sărbători, presărată cu tradiții și superstiții

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Una dintre cele mai importante sărbători, presărată cu tradiții și superstiții

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Una dintre cele mai importante sărbători este astăzi, Ajunul Bobotezei, presărată cu tradiții și superstiții de care ortodocșii țin cont. Iată ce este bine și ce nu este bine să faci astăzi.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Ajunul Bobotezei

În tradiţia ortodoxă, Ajunul Bobotezei este zi de post. Se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul, însă preoții vin cu o altă explicație, mai importantă.

„Ziua de 5 ianuarie are o semnificație aparte căci este premergătoare unei mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Nașterea Mântuitorului Hristos cu trupul. Este vorba de faptul că omul își va pune mâinile pe creștetul Domnului, a Creatorului său. Și cum să nu postim într-o astfel de zi, pregătindu-ne pentru excepționala întâlnire dintre Creator și creatură! Mai postim și pentru că în ajunul Bobotezei se oficiază slujba Aghiasmei Mari, cu care preoții merg pe la casele credincioșilor și le sfințesc. După rânduială trebuie să gustăm din apa cea sfințită, or acest lucru nu-l putem face decât în stare de post și rugăciune, de ajunare”, potrivit arhimandritului Mihail Daniliuc, a relatat doxologia.ro.

Tot în această zi, există tradiţia ca preotul din parohii să treacă pe la toate casele cu „Iordanul”, sfinţind astfel gospodăriile şi pe credincioşi.

Pe 5 ianuarie, se pregăteşte pentru a doua zi tradiţionala Cruce de gheaţă, pentru slujba de sfinţire a apei.

Se spune și că toţi cei care vor strănuta în ajun de Bobotează, vor avea un an plin de noroc, iar bolile îi vor ocoli. Tot în Ajunul Bobotezei, sunt interzise certurile în casă. Totodată, trebuie știut că nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratec.

În Ajunul Bobotezei, dar nici în ziua de Bobotează sau cea de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, se spune că e bine să nu se spele rufe dacă apa folosită este sfinţită.

Cenuşa din sobă şi gunoiul din casă se strâng dimineaţa. Resturile se presară pe câmp. Datina ar aduce roade tot anul celor ce o urmează. Tot așa, plantele ar fi protejate de insecte și vreme rea.

Altă superstiție din popor ne învață că în seara de Ajun oamenii pot afla cât timp vor trăi. Cei din familie iau la miezul nopţii cărbuni din vatră. Se crede că primul care va muri va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede. Cel mai longeviv va fi cel al cărui cărbune se va stinge ultimul.

Boboteaza este o evocare a unui eveniment care a avut loc acum aproape 2000 de ani, „în care Tânărul Dumnezeu Întrupat a mers şi Și-a plecat capul în faţa Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a fi botezat în apele Iordanului”, a relatat doxologia.ro.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Una dintre cele mai importante sărbători, presărată cu tradiții și superstiții
Foto: doxologia.ro

Rugăciunea pe care să o spui în Ajunul Bobotezei

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.

Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău.

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: “Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc” şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: