Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sfânta Treime. Ce se împarte în Lunea Rusaliilor

Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sfânta Treime. Ce se împarte în Lunea Rusaliilor

Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sfânta Treime. Ce se împarte în Lunea Rusaliilor

Calendar ortodox 5 iunie 2023. Pe 5 iunie 2023, creștinii sărbătoresc Sfânta Treime, fiind a doua zi de Rusalii.

Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sfânta Treime. Ce se împarte în Lunea Rusaliilor

După sărbătoarea din Duminica Rusaliilor, Pogorârea Sfântului Duh, luni este sărbătoarea Sfintei Treimi. A doua zi de Rusalii 2023 este declarată nelucrătoare pentru majoritatea salariaţilor.

Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh) este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

În această zi se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.

La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinţi fiecare mormânt.

Apoi, sătenii îşi oferă unii altora bucatele sfinţite sau le împart săracilor.

În timpul celor nouă săptămâni de la Rusalii, tradițional, nu se mai adună ierburi medicinale. O practică moștenită este decorarea caselor cu flori și ramuri verzi de nuc sau de tei.

În ziua de Rusalii, nu se desfășoară activități de muncă, deoarece există credința că poți fi pedepsit de puterea Ielelor. Este recomandat să eviți zonele pustii, precum câmpurile, viile, pădurile și fântânile, deoarece riști să întâlnești spirite rele. De asemenea, este indicat să eviți conflictele cu alții, deoarece există riscul de a fi pedepsit de zânele rele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: