Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 6 iulie 2022

Calendar ortodox 6 iulie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 6 iulie pe Sfântul Sisoe cel Mare, care a trăit în secolele IV-V și in tinerete s-a retras în pustiul Egiptului. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfânta Mucenita Lucia, Sfintii 24 de mucenici care impreună cu Lucia și cu Rix au mărturisit pe Hristos, Sfântul Mucenic Astie, Sfintii Arhip și Filimon și Sfintii Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah și Onisim.

Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Sfântul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. Acesta a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca boli, a scoate duhurile rele și a invia morții. Sfântul Sisoe s-a retras în pustietatea Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe postea atît de mult, încât ajunge să nu mănânce nimic timp de câteva zile. Într-una din zile, un om se indrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, dar tatăl, fără a se tulbura și-a continuat drumul până la Sisoe. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în brațe, a căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, copilul a rămas la picioarele Sfântului Sisoe. Copilul a fost vindecat, iar Sfântul Sisoe l-a rugat pe tată să nu spună nimic până la moartea sa. Cuviosul Sisoe a murit în anul 429.

Troparul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Ce semnificație are expresia „Sfinte Sisoe!”

Lui Sfântul Sisoe îi plăcea atât de mult să postească și era atât de cufundat în rugăciune încât rămânea zile întregi fără să se îngrijească de mâncare. Sfântul Sisoe apără copiii și alungă toate relele. În folclor există o legendă a Sfântului Sisoe. Se spune că el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peștera surorii lui.

Când a intrat s-a strecurat și necuratul sub forma unui grăunte sub copila calului. Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul.

Expresia „Sfinte Sisoe!” folosită de români provine de la faptul că, de-a lungul vieții, Sfântul Sisoe obișnuia la începutul lunii aprilie să-l păcălească pe prietenul său, Sfântul Antonie cel Mare. De la aceste glume ale sale se spune că a apărut ca tradiție Ziua Păcălalilor – 1 Aprilie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: