Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 7 decembrie 2023: Sărbătoarea protectoarei României. Respectă acest obicei pentru a fi protejat de boli și probleme.

Calendar ortodox 7 decembrie 2023: Sărbătoarea protectoarei României. Respectă acest obicei pentru a fi protejat de boli și probleme.

Sfanta Filofteia

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă cinstește memoria Sfintei Filofteia, o tânără muceniță care și-a găsit sfârșitul într-un mod tragic, ucisă de propriul tată. Povestea ei, devenită legendară, răsună prin secole ca un exemplu de credință și sacrificiu. Născută în anul 1206, în Veliko Tarnovo, în cadrul Tăratului Vlaho-Bulgar, Sfânta Filofteia a crescut într-o atmosferă pătrunsă de dragostea față de Dumnezeu, însușindu-și învățăturile creștine de la mama sa, care a decedat când ea era încă foarte mică.

Viața Sfintei Filofteia a fost marcată de o serie de încercări grele. După moartea mamei sale, tatăl său s-a recăsătorit, iar viața alături de mama vitregă a fost plină de dificultăți. Filofteia era adesea certată și bătută, dar, în ciuda acestor greutăți, sufletul ei a rămas plin de milostivire și compasiune. Tânăra Filofteia își împărțea bunurile personale, inclusiv mâncarea și hainele, celor săraci și nevoiași, manifestând o generozitate remarcabilă pentru vârsta sa fragedă.

Destinul Sfintei Filofteia a luat o întorsătură dramatică când, într-un acces de furie, tatăl său a lovit-o mortal cu un topor. În momentul morții ei, se spune că totul s-a transformat în lumină, un semn al unei minuni divine. Această poveste a devenit o parte integrantă a tradiției ortodoxe românești, Sfânta Filofteia fiind considerată ocrotitoarea Țării Românești de peste 600 de ani.

Conform tradiției, Sfânta Filofteia nu a dorit să fie înmormântată în alt loc decât la Curtea de Argeș. Când a fost menționată Biserica Domnească din Târgul Argeșului, trupul ei a devenit surprinzător de ușor, facilitând astfel transportarea moaștelor sale în Țara Românească. Se crede că moaștele ei au fost aduse din Bulgaria în jurul anului 1393, după ce au rămas inițial la Tarnovo până în acel an. Această mutare a avut loc în contextul creșterii amenințării turcești, după înfrângerea armatelor creștine la Nikopole.

Moaștele Sfintei Filofteia, păstrate întregi într-o raclă de argint aurit, sunt înconjurate de o aură de respect și venerație. Există un blestem asociat cu aceste moaște, prin care sunt condamnați cei care ar îndrăzni să instrăineze fragmente din ele.

Tradițiile și superstițiile legate de ziua de 7 decembrie, când este sărbătorită Sfânta Filofteia, sunt diverse și pline de semnificații. Considerată „aducătoarea de ploi”, se spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a adus ploi care au salvat recoltele în timpuri de secetă. De asemenea, este considerată ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași. Pe 7 decembrie, tradiția populară recomandă oferirea de pomană copiilor cu situație financiară modestă, promițând protecție împotriva bolilor și problemelor pentru cei care participă la această faptă bună.

În această zi, există și o serie de interdicții: nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie. De asemenea, se păstrează obiceiul de a nu folosi cuțitul, nici măcar pentru a tăia pâinea, care trebuie ruptă cu mâna, pentru a aduce prosperitate și sănătate. Sfânta Filofteia este văzută și ca o soră îndepărtată a Sfântului Ilie, fiind astfel legată de alte figuri sfinte importante în tradiția ortodoxă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini