Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 8 iulie 2022. Ce sfinti mari sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 8 iulie 2022. Ce sfinti mari sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 8 iulie 2022

Calendar ortodox 8 iulie 2022. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfintii Epictet și Astion, cei mai vechi martiri din România. Tot pe 8 iulie sunt sărbătoriti Sfântul Mare Mucenic Procopie, Sfânta Teodosia, Sfintii doi tribuni Antioh și Nicostrat, Sfântul Mucenic Avda, Sfântul Teofil și Sfântul Mucenic Anastasie din Ioanina.

Calendar ortodox 8 iulie 2022. Ce sfinti mari sunt sărbătoriți

Sfintii Epictet și Astion au trăit in secolul al III-lea, fiind originari din Asia Mică. O parte din viață și-au trăit-o pe teritoriul Dobrogei de azi.Sfântul Mucenic Epictet a făcut parte dintr-o familie de părinți creștini, arătând interes față de Sfintele Evanghelii, dorind să slujească lui Hristos. După o vreme, el s-a făcut monah într-un dintre mănăstirile provinciei romane Frigia, învrednicindu-se cu darul preoției. Când era preot, Epictet a convertit la creștinism multi frigieni, printre aceștia botezându-l în credinta lui Hristos și pe Astion, un tânăr, nepot al unui senator român. Astiona era păgân, ca și părinții săi, dar după ce l-a întâlnit pe preotul Epictet a decis să treacă la creștinism. Acesta a lăsat cele lumești și a luat calea spre Hristos, călugărindu-e la fel ca părintele său duhovnic, Epictet. Comandantul Latronianus află că în Halmyris au sosit doi străini care îi determină pe oameni să renunțe la creștinim.

La porunca lui, Epictet și Astion sunt arestați. Au fost supusi diferitelor chinuri, dar în urma lor au rămas nevătămați. În urma acestor minuni, comandantul a poruncit să nu li se dea hrană și apă timp de 30 de zle. Cei doi au ieșit biruitori și după cele 30 de zile de înfometare. Văzând că nu îi poate înbinge, Latronianus a poruncit ca celor doi sfinti să li se taie capul. Pe 8 iulie i s-a tăiat mai întâi capul lui Astion și apoi lui Epictet. Din actul martiric reiese că trupurile celor doi erau albe și că cei ce se atingeau de ele primeau vindecare de orice boală. Trupurile celor doi au fost îngropate de creștini. După Edictul de la Mihal, trupurile Sfintilor Epictet și Astion au fost îngropate in cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Pe 15 august 2001 au fost descoperite și depuse în Catedrala arhiepiscopală din Constanta. În prezent, moaștele celor doi sfinti sunt prezentate in Mănăstirea Halmyris, iar la Constanta au rămas doar câteva particele din sfintele lor moaște.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: