Redactia.ro
Home » Știri » Cancerul de vezică, o boala silențioasă. Simptomul grav pe care mulți îl ignoră până când este prea târziu

Cancerul de vezică, o boala silențioasă. Simptomul grav pe care mulți îl ignoră până când este prea târziu

cancer de rinichi

Cancerul de vezică urinară este mai des întâlnit la bărbați, iar fumătorii prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această afecțiune. Iată simptomul pe care nu ar trebui să-l ignori și care ar trebui să îți dea de gândit.

Simptomul pe care nu ar trebui să-l ignori niciodată. Poate fi vorba despre cancerul de vezică

Vezica urinară este un organ asemănător unui balon, responsabil de stocarea urinei produse de rinichi. În condiții normale, vezica poate conține până la 500 ml de urină și poate menține această capacitate timp de aproximativ 5 ore. Pe măsură ce urina se acumulează și exercită o anumită presiune asupra pereților vezicii (atunci când conține aproximativ 200-300 ml de urină), aceștia transmit semnale nervoase către creier, declanșând senzația de a urina.

Acest tip de cancer se dezvoltă în celulele vezicii urinare. Cel mai comun tip (90% din cazuri) este carcinomul cu celule tranziționale (uroteliale), care se formează inițial în celulele care alcătuiesc stratul intern al vezicii. În România, există peste 18.000 de persoane diagnositcate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), iar aproximativ 2.400 de cazuri noi sunt identificate în fiecare an.

„Cu excepția sindroamelor genetice specifice (de exemplu, sindromul Lynch), datele disponibile nu permit formularea unor opinii generale privind predispoziția genetică pentru dezvoltarea carcinomului vezical. Substanțe precum ciclofosfamida, clor afazina, fenacetina și acidul aristolochic cresc riscul de apariție a carcinomului vezical. Fumătorii prezintă, de asemenea, un risc semnificativ mai mare”, a declarat dr. Georg Schatzl, specialist urologie.

Urmele de sânge în urină, un semnal de alarmă

Prof. dr. Georg Schatzl atrage atenția că prezența urmelor de sânge în urină este întotdeauna primul semnal de alarmă. Alte simptome care pot apărea includ dureri în partea inferioară a spatelui, edeme în zona genitală și urinări frecvente și dureroase.

Analizele regulate ale urinei sunt parte integrantă a metodelor de diagnosticare, deoarece uneori prezența sângelui în urină nu este vizibilă cu ochiul liber. În aceste situații, citologia urinară, morfologia eritrocitară și cistoscopia sunt investigațiile recomandate pentru a confirma diagnosticul.

„Primul pas este rezecția transuretrală a tumorii, numai în acest fel se poate determina stadiul, agresivitatea și extinderea. Doar atunci se poate discuta despre acțiunile ulterioare”, a concluzionat medicul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: