Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când are loc Paștele Cailor. Sărbătoarea chiar există și vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri

Când are loc Paștele Cailor. Sărbătoarea chiar există și vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri

Când are loc Paștele Cailor. Sărbătoarea chiar există și vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri

”La Paştele cailor” este o expresie pe care mulți o folosesc, dar despre care prea puțini știu adevărul. Sărbătorile pascale se apropie, motiv pentru care ne-am gândit să vă spunem că evenimentul chiar există și este marcat de o mulțime de tradiții și obiceiuri. Vezi când este sărbătorit, de fapt, Paștele Cailor.

Când este, de fapt, Paștele Cailor

Deși expresia „la Paștele Cailor” înseamnă „niciodată”, sărbătoarea chiar există. Mulți trăiesc cu impresia că nu are o dată exactă acest eveniment, dar se pare că are legătură cu Nașterea Domnului. Mai exact, pe cât de cuminți au fost boii și oile, pe atât de gălăgioși au fost caii. Atunci, Maica Domnului i-a blestemat să se sature doar o dată pe an, iar în rest să fie foarte agitați și să nu aibă liniște.

Acea zi ar fi chiar Înălțarea Domnului, care are loc mereu la 40 de zile de la Înviere, în joia din săptămâna a şasea de după Paşti. De Paștele lor, caii se înfruptă din iarba verde și atunci se și satură. Se spune că în această zi nu se pun caii la căruță, ci sunt duși la expoziții sau la târg, unde pot fi vânduți iubitorilor de animale sau chiar se fac slujbe pentru sănătatea lor.

În vremurile îndepărtate nu existau contracte, motiv pentru care vânzătorii și cumpărătorii făceau înțelegeri și depuneau jurăminte despre plata animalelor. Spuneau că vor aduce marfa sau că o vor plăti în această zi – la Paștele Cailor- care ajungea să însemne NICIODATĂ.

Tradiții importante de Paștele Cailor

Această zi mai este numită, în popor, şi Ispas. De Paștele lor, caii nu au voie să muncească. În vremurile de demult, țăranii ortodocşi obişnuiau să împrumute caii pentru muncile câmpului, de la cei catolici şi invers, în funcție de cei care aveau sărbătoarea.

Nici oamenii nu au voie să muncească în această zi, ci se ocupă mai mult de sfințirea plantelor, protejarea animalelor. De altfel, în anumite zone ale țării e fac și vrăji, descântece și se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți.

“De aceea, oamenii obişnuiesc în noaptea şi ziua de Ispas să facă numeroase practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor plantelor de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, sunatul din buciume să nu se prindă farmecele şi să alunge relele, încingerea peste mijloc (brâu) a fetelor şi femeilor cu leuştean, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece”, spune Ani Topârceanu, şef Birou Etnografie şi Folclor din cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

La Paștele Cailor are mai multe sinonime: “Marţi după Paşti”, “Joi după Paşti” sau “La Sfântu-Asteaptă”. Toate au același înțeles pentru noi, românii: NICIODATĂ. Este o expresie incertă, care nu transmite nimic sigur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: