Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024. Ce trebuie să faci în această perioadă

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024. Ce trebuie să faci în această perioadă

Postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut și sub numele de Postul de Vară sau Postul Cincizecimii, este un moment special în calendarul creștin ortodox, dedicat onorării celor doi apostoli importanți și a darurilor Sfântului Duh. Postul Sfinților Petru și Pavel este stabilit în amintirea obiceiului apostolilor de a posti înainte de a întreprinde acte importante, simbolizând astfel pregătirea spirituală și fizică necesară pentru primirea darurilor Sfântului Duh. Este o perioadă de reflecție profundă, de rugăciune și de apropiere de Dumnezeu, prin care credincioșii își manifestă respectul și admirația față de muncile și jertfa celor doi sfinți.

În această perioadă, se recomandă respectarea unor tradiții specifice, care contribuie la îmbogățirea vieții spirituale. Femeile, în special, pot urma anumite practici pentru a găsi alinare și împlinire spirituală. Se spune că dacă se împărtășesc de Florii, dorințele le vor fi îndeplinite, iar fetele care doresc să-și găsească jumătatea pot urma un obicei străvechi care implică folosirea apei în care s-a fiert busuioc.

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024

În 2024, acest post începe în data de 24 iunie și se încheie pe 28 iunie, pregătind credincioșii pentru sărbătoarea din 29 iunie, când sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Postul Sfinților Petru și Pavel, deși este unul dintre cele mai scurte posturi din an, are reguli bine stabilite. Nu se organizează nunți, botezuri sau alte sărbători, iar petrecerile, dansul și cântatul sunt descurajate. De asemenea, consumul de alcool și fumatul sunt interzise, ca parte a renunțării la plăcerile lumești și a obiceiurilor nesănătoase.

Deși postul impune restricții alimentare stricte, există zile stabilite de Biserică în care credincioșii au dezlegare la pește. Aceste momente sunt binevenite pentru a diversifica dieta de post și a aduce un plus de bucurie și mulțumire în sufletele celor care respectă cu sfințenie această perioadă de abținere. În zilele de 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 va fi dezlegare la pește.

Rugăciunea care trebuie rostită în Postul Sfinților Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatră de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine. Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin!

Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin. Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: