Redactia.ro
Home » Știri » Când se administrează pastilele de iod. ​Ministerul Sănătății a demarat miercuri campania de informare

Când se administrează pastilele de iod. ​Ministerul Sănătății a demarat miercuri campania de informare

​Ministerul Sănătății a demarat astăzi campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății a elaborat un ghid care stabilește condițiile în care se administrează pastilele de iod.

Iodul se administrează doar în primele 6 ore de la un accident nuclear

Oamenii trebuie să ia pastilele doar după un eventual accident nuclear, nu înainte, explică specialiștii din Ministerul Sănătății. Un asemenea accident, dacă se produce, va fi, evident, anunțat de autoritățile române. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că pastila se ia în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.
Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă, se arată în ghidul elaborat de Ministerul Sănătății.
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Ministerul a anunțat că persoanele de peste 40 de ani nu ar trebui să ia aceste pastile.

Cum se administrează pastilele de iod la copii

Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt, precizează autortiățile.
În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

Cum se iau pastilele de iod în funcție de vârstă

Dozele recomandate populației sunt:

  • Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod).
  • Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod).
  • Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod).
  • Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Iodul nu mai e eficient la 12 ore de la radiații

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%, explică autoritățile.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore.

În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Contraindicații la iodura de potasiu:
  • Hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienţi;
  • Dermatită herpetiformă;
  • Vasculită cu valori mici ale complementului (afecţiuni autoimune foarte rare)

A început campania de informare a populației privind administrarea de pastile cu iod

Miercuri a început campania de informare a populației privind administrarea de pastile cu iod. Anunțul în acest sens l-a făcut, cu o zi înainte, ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila.
„Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, marți, într-o conferință de presă.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: