Redactia.ro
Home » Știri » Când trebuie să fie montate cauciucurile de iarnă în 2023. Ce riscă șoferii care nu respectă legea

Când trebuie să fie montate cauciucurile de iarnă în 2023. Ce riscă șoferii care nu respectă legea

Când trebuie să fie montate cauciucurile de iarnă în 2023, în conformitate cu prevederile legale, și care este sancțiunea aplicată șoferilor care nu respectă această regulă. Iată ultimele noutăți!

Cand se montează cauciucurile de iarnă

În sezonul rece, este important ca toți șoferii să fie conștienți de obligația de a avea montate anvelope de iarnă pe autovehiculele lor. Există două tipuri principale de anvelope potrivite pentru acest scop: cele speciale pentru iarnă și cele all-season, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului, eliminând necesitatea schimbării lor sezoniere.

Indiferent de alegerea făcută, este crucial ca aceste anvelope să fie marcate cu „M+S” (Mud+Snow) și să afișeze simbolul fulgului de zăpadă, simboluri care indică faptul că sunt potrivite pentru condiții de conducere pe suprafețe alunecoase.

Deși utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, legislația nu specifică o dată exactă la care acestea trebuie montate. Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, este obligatoriu să avem montate anvelope de iarnă în timpul sezonului rece, însă nu se stabilește o dată exactă pentru aceasta.

Ce amendă vor primii șoferii ce nu au cauciucuri de iarnă

“conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă, și în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și a autovehiculelor de transport de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv șofer, fără ca acestea să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate montate este interzisă”, arată Codul Rutier în vigoare.

În situația în care aceste reguli nu sunt respectate, se consideră o contravenție, și astfel, se aplică o amendă de clasa a III-a. Conducătorii auto care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără a avea montate pneuri de iarnă pot primi între 6 și 8 puncte de penalizare, ceea ce poate duce la o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, șoferii se pot confrunta cu posibilitatea suspendării certificatului de înmatriculare al autovehiculului lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: