Redactia.ro
Home » Știri » Când vor fi plătite pensiile în luna iunie. În mai, pensionarii au primit banii în avans. Anunț de ultimă oră

Când vor fi plătite pensiile în luna iunie. În mai, pensionarii au primit banii în avans. Anunț de ultimă oră

Pensiile intră pe card

În luna mai, pensionarii din România au primit pensiile în avans, astfel încât să se poată bucura de sărbătorile de Paște. Cu toate acestea, această măsură a guvernului a venit și cu un dezavantaj semnificativ: beneficiarii vor trebui să aștepte mai bine de 40 de zile până la următoarea plată. În contextul în care mulți pensionari trăiesc cu venituri extrem de mici, aproape de pragul subzistenței, această perioadă prelungită fără venituri va determina unii bătrâni să se împrumute pentru a-și asigura supraviețuirea.

Au primit în avans pensiile pentru luna mai

Oamenii care au cheltuit majoritatea pensiilor primite în avans pentru a se bucura de sărbătorile pascale vor trebui acum să gestioneze resursele rămase cu mare grijă. Următoarea tranșă de plăți pentru pensii este programată să fie efectuată la mijlocul lunii iunie.

Guvernul României, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, a luat decizia ca pensiile din luna mai să fie distribuite în perioada 2-4 mai, în așa fel încât pensionarii să aibă acces la bani înainte de Paște și să-și poată face cumpărăturile necesare pentru sărbători. „La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern și un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale. Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024”, au transmis reprezentanții guvernului.

Pentru a implementa această măsură, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a virat toate sumele necesare către Poșta Română și băncile comerciale partenere până la data de 30 aprilie. Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat efortul coordonat al tuturor celor implicați pentru a asigura o distribuire rapidă a pensiilor. „Devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile de Paște presupune un efort susținut pentru care vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor din minister, Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenții și, nu în ultimul rând, reprezentanților Poștei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a spus Bucura-Oprescu.

Probleme cu banii pentru pensionari

Cu toate acestea, mulți pensionari cu venituri mici se vor confrunta cu dificultăți semnificative, având în vedere perioada lungă dintre plățile din mai și cele care urmează în iunie. Acești pensionari vor trebui să fie extrem de precauți și să-și gestioneze bugetul atent pentru a-și asigura supraviețuirea în această perioadă. De altfel, distribuirea în avans a pensiilor poate fi benefică doar pe termen scurt, dar generează presiuni financiare pe termen lung.

În iunie, pensionarii își vor primi plățile pe card la data de 12, cel târziu 13 iunie, iar cei care primesc pensia prin Poșta Română ar trebui să aștepte vizita poștașului în zilele următoare. Pensionarii au opțiunea de a alege dacă vor să-și primească pensia prin mandat poștal la domiciliu sau într-un cont bancar deschis la una dintre băncile partenere.

Pensii recalculate de la 1 septembrie

Unul dintre cele mai așteptate momente ale anului 2024 în ceea ce privește pensiile este data de 1 septembrie, când pensionarii vor primi sumele revizuite în urma recalculării pensiilor. Totuși, acest proces nu va aduce beneficii considerabile tuturor pensionarilor. Există și cazuri în care recalcularea nu va duce la o majorare, ceea ce ar putea genera dezamăgiri pentru unii bătrâni.

Procesul de evaluare a pensiilor este aproape finalizat, potrivit șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a precizat că acesta este încheiat în proporție de 99,9%. „Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele. Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate”, a explicat Baciu.

Viață plină de griji pentru pensionari

Acest efort de recalculare a pensiilor urmărește să asigure o distribuire mai echitabilă a veniturilor către pensionari, dar efectele reale vor depinde în mare măsură de situația economică generală și de politicile de susținere a celor cu venituri mici. O mare parte a pensionarilor continuă să trăiască într-o situație precară, chiar și cu recalculările planificate, și vor trebui să se bazeze pe alte forme de sprijin sau să-și gestioneze resursele foarte atent.

În concluzie, plata în avans a pensiilor din mai a oferit un răgaz financiar pensionarilor pentru a se bucura de sărbătorile de Paște, dar această măsură a creat și un gol semnificativ de venituri până la următoarea tranșă din iunie. În plus, recalcularea pensiilor programată pentru septembrie ar trebui să aducă beneficii pentru mulți pensionari, însă nu toți vor primi creșteri substanțiale. Continuarea unei politici de sprijin pentru pensionari rămâne esențială, deoarece mulți dintre ei se confruntă cu greutăți economice și își pot vedea resursele diminuate în această perioadă de așteptare prelungită.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: