Redactia.ro
Home » Știri » Care este, de fapt, regulamentul prin care poți ridica o dronă în România

Care este, de fapt, regulamentul prin care poți ridica o dronă în România

Care este, de fapt, regulamentul prin care poți ridica o dronă în România

Tot mai mulți români folosesc frecvent drona pentru a face fotografii din aer. În unele locuri, nu ai voie sub nicio formă să ridici dispozitivul. Dacă ai o dronă, trebuie să știi că trebuie să zbori legal și în siguranță. Ce reguli trebuie să respecți.

Legislație drone 2022: Cum ridici legal drona în România

Începând din 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare noul regulament cu privire la zoborul dronelor în toate statele membre UE, inclusiv România. Prin urmare, pe site-ul Autorității Aeronautice Române au fost publicate noi informații despre condițiile în care se poate zbura cu drona.

Ce drone ai voie să deții și când trebuie să anunți că ridici dispozitivul

  • Dronele cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video pot fi folosite doar după ce ne-am înscris platforma online AACR, afișând pe dronă codul unic de identificare și respectând doar câteva condiții de zbor de bun simț: zbor doar în raza vizuală, altitudine maximă 120m, distanță de minim 30m în plan orizontal, de orice clădire sau persoană (care nu pilotează drona)

 

  • Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250g , de la 1 ianuarie 2021 nu mai este necesară înmatricularea lor (a dispărut, astfel și taxa de înmatriculare). Vom putea zbura, însă, în baza unei certificări obținută de pilot (de utilizatorul dronei), după parcurgerea unei documentații și în urma absolvirii unui examen susținut online (tip grilă), pe siteul Autorității Aeronautice Române. Plafonul maxim (altitudinea) de zbor este tot 120m, iar distanța de siguranță, în plan orizontal, este de minim 50m în categoria zborurilor Open. În continuare va trebui să anunți zborurile, telefonic, ca și până acum. Pentru zboruri la distanțe mai apropiate de clădiri (urban/intravilan) și limite mai puțin restrictive, piloții de drone vor putea obține aprobarea pentru zborul în categoria Specific.

Cum te înscrii în platforma online AACR

Utilizatorii de drone dotate cu cameră foto-video (indiferent de greutate, deci și în cazul dronelor mai ușoare de 250gr) au obligația de a se înscrie în noua platformă online AACR. Aici te vei înscrie tu, ca persoană, vei declara drona / dronele pe care le folosești și vei obține, gratuit, un cod unic de identificare, obligatoriu de afișat pe fiecare dronă pe care o deții.

Înscrierea pe platforma AACR e gratuită

Practic, de la 1 Ianuarie 2021 a dispărut obligativitatea înmatriculării dronelor, dar te vei înscrie tu, ca pilot, în această platformă. Vestea bună este că înscrierea este gratuită și nu mai e necesar să te deplasezi la sediul AACR pentru înmatriculare. Totul se face online.

În această platformă găsești toate documentele cu informații despre noile clasificări ale dronelor și noile reglementări de zbor și, tot aici, te poți înscrie la examinare, pentru obținerea certificatului de pilot la distanță (obținerea certificării este obligatorie doar pentru cei care utilizează drone mai grele de 250g).

Da, inclusiv cei care au o dronă deja înmatriculată, conform legislației de dinainte de 31 decembrie 2020 au obligativitatea înregistrării ca pilot la distanță pe site-ul AACR și afișarea noului cod unic de înregistrare pe dronă! Așdar, dacă ai deja ”vechiul” certificat de înmatriculare al dronei, nu ai scăpat de înregistrarea pe site și de afișarea (a încă) unui cod unic pe dronă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: