Care este, de fapt, semnificația obiceiului de a bate în lemn pentru a îndepărta ghinionul. Toată lumea folosește expresia sau gestul bătutului în lemn pentru a îndepărta neșansa. Cu toate astea, puțină lume știe, de fapt, semnificația și de unde provine această vorbă. Ce-i drept, există mai multe teorii, dar una dintre ele se referă la faptul că acest gest ar fi pornit de la păgâni.
Care este, de fapt, semnificația obiceiului de a bate în lemn. De unde provine gestul?
Care este, de fapt, semnificația obiceiului de a bate în lemn pentru a îndepărta ghinionul. Cu siguranță fiecare dintre noi ne-am aflat în situația în care să batem în lemn cu speranța că va dispărea ghinionul. Acest gest este cunoscut în multe părți din Europa și chiar și pe meleagurile mai îndepărtate. Superstițioșii bat în lemn ca să le meargă bine sau să fie feriți de ghinion. Potrivit autorilor Stephen Bechtel și Deborah Aarson, păgânii din întreg continentul euroasiatic, din Irlanda și până în India, adoptaseră cultul lemnului. De asemenea, copacul, pădurea și frunza erau pentru elemente sacre și importante. Cei doi autori au introdus într-o lucrare privind superstițiile mai multe legate de bătutul în lemn, demonstrând că acest gest are o vechime considerabilă.
Unii oameni își făceau fetișuri din lemn pentru a le folosi la ceremoniile religioase, iar câteodată își confecționau altare în tulpina copacilor. De aici s-ar fi tras obiceiul străvechi ca, în momentul în care se purta o discuție discretă, participanții să bată în lemn, pentru a goni duhurile rele.În unele zone ale lumii, bătutul în lemn era un semnal transmis zeilor salasuiți în substanțe lemnoase, după care erau atenți la rugăciunea care li se transmite. Există și unele zone în lumea primitivă, unde credincioșii păgânui se rugau la copac, precum, la icoana. Copacul era sfânt care crește singur, se înaltă fără să-l ude cineva la rădăcina și ajunge să domine oamenii. În cazul în care zeii nu vor să asculte, atunci ei vor transmite tot prin copac furia lor, iar ea se va dezlănțui pe vreme de furtună și va alege copacul cel mai înalt ca să lovească fără mila, cu fulgerul.
“A bate în lemn”
Există cercetători care sunt de părere că practica lovirii lemnului este mult mai recentă decât se consideră în general. În carea sa ,The Lore of the Playground”, folcloristul britanic Steve Touchwood susține că obiceiul își are originea într-un joc practicat de copii în secolul al XIX-lea. Autorul spune că era asemănător lepsei, dar diferența era că, în momentul în care unul dintre jucători atingea un obiect din lemn, se considera că este imun și că nu poate muri. Așadar, nu se cunoaște cu exactitate originea acestui gest, el fiind practicat în continuare în întreaga lume, de multe ori sub diverse forme.
Multă lume repetă mecanic acest gest pentru că așa s-a consolidat în mentalul colectiv, de-a lungul anilor. “A bate în lemn” este o expresie apotropaică, indicând gestul de a bate sau a atinge o bucată de lemn, cu scopul de a alunga spiritele rele sau de a evita o situație gravă.