Redactia.ro
Home » Știri » Care este pluralul cuvântului „pască”. Nu vei mai fi nevoit să spui „două bucăți de pască” atunci când mergi la magazin

Care este pluralul cuvântului „pască”. Nu vei mai fi nevoit să spui „două bucăți de pască” atunci când mergi la magazin

pasca

Cu Paștele în apropiere, mulți români sunt preocupați de cumpărături. Pască este un aliment nelipsit de pe masa de Paște, dar puțini știu care este pluralul acestui substantiv.

Care este pluralul cuvântului „pască”

Potrivit definiției din DEX, pasca reprezintă un cozonac tradițional pregătit din aluat dospit, umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână sau alte ingrediente, și care este consumat în mod tradițional de către creștinii ortodocși în timpul sărbătorii Pascale.

Deși substantivul „pască” nu are o formă de plural specifică, mulți români întâmpină dificultăți atunci când vor să cumpere sau să facă mai multe. Pot fi folosite totuși alte forme pentru a denumi mai multe bucați de pască. Așadar, iată cum poți să ceri. Cum este corect? Dați-mi două „păști” sau „paști”? Iată că niciuna dintre aceste variante nu este corectă.

Astfel, pentru a evita confuzia în privința pluralului cuvântului „pască”, cel mai indicat ar fi să folosim diminutivul acestuia, „păscuță”, care are pluralul „păscuțe”. Prin urmare, dacă vrei să cumperi două bucăți de pască, poți cere la magazin „două păscuțe”.

Ce cuvinte sunt defective de plural în limba română

În limba română, există mai multe substantive care sunt considerate defective de plural, adică nu au formă de plural sau nu sunt folosite în plural. Unele exemple de astfel de substantive includ:

  • Substantivele colective, care se referă la un grup de ființe sau obiecte considerate ca o unitate: zestre, turmă, cireadă, enoriaș, studenție.
  • Substantivele proprii, care se referă la nume proprii de persoane, locuri sau instituții: Ion, București, Uniunea Europeană, Parlamentul.
  • Substantivele abstracte, care se referă la concepte sau idei: iubire, frumusețe, dreptate, speranță.
  • Substantivele cu sens colectiv sau generic, care se referă la o categorie de obiecte sau ființe: mobilă, bagaj, bijuterie, păsărele.
  • Substantivele cu sens de măsură sau de unitate, care nu au plural pentru că nu sunt folosite în numere mai mari de unu: aur, lapte, mâncare, cafea, hârtie.

Este important să avem în vedere că, în unele situații, aceste substantive pot fi folosite într-un fel de plural prin adăugarea unor cuvinte sau expresii specifice, cum ar fi „niște”, „un grup de”, „o serie de”, „multe tipuri de”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: