Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt condițiile pentru a avea parte de un bonus la pensie. Aceste schimbări promit beneficii semnificative pentru români

Care sunt condițiile pentru a avea parte de un bonus la pensie. Aceste schimbări promit beneficii semnificative pentru români

Un anunț important a fost făcut de către Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, privind modificările aduse Legii Pensiilor. Aceste schimbări promit beneficii semnificative pentru români, cu accent pe tineri și cei cu o carieră solidă. Conform declarațiilor ministrului, persoanele cu educație superioară vor fi recompensate cu un bonus la pensie.

Astfel, cei care au absolvit studii universitare și de masterat vor primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. În plus, perioadele de șomaj și circumstanțele precum deportarea, prizonieratul sau detenția politică vor fi luate în considerare în calculul pensiei.

Care va fi noua formulă de calcul

Noua formulă de calcul a pensiilor se va baza pe totalul punctelor acumulate, incluzând punctele contributive, necontributive și punctele de stabilitate. Aceste puncte de stabilitate vor fi acordate persoanelor cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, oferind un beneficiu suplimentar la pensie.

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Exemplul oferit de ministru

Ministrul a prezentat un exemplu clar pentru a ilustra modul în care se va aplica noua lege a pensiilor. Astfel, un român cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an pentru intervalul 26-30 de ani, 0,75 puncte pe an pentru intervalul 31-35 de ani și 1 punct pe an începând cu 36 de ani.

Principala direcție a reformei este de a asigura echitatea în cadrul sistemului public de pensii și de a oferi românilor pensii decente și sustenabile. De asemenea, noua lege va include în calculul pensiei sporurile nepermanente, eliminând astfel litigiile și confuziile din trecut.

Exemplul oferit de ministru:

4 ani de Facultate

6 luni de armată

6 luni de șomaj

15 ani de stagiu de cotizare, rezultă 1,25 punte necontributive.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: