Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt diferențele între un parbriz auto atermic și unul normal

Care sunt diferențele între un parbriz auto atermic și unul normal

Tehnologia auto este uimitoare, dar uneori, pentru unii, este și greu de înțeles. În urmă cu sută de ani, călătoream în cărucioare trase de cai. Astăzi, conducem mașini care pot atinge aproape 500 de kilometri pe oră, funcționează cu energie electrică și încetinesc dacă șoferul uită să frâneze. Chiar și sticla din parbrizul unei mașini s-a schimbat de-a lungul anilor, dar care sunt diferitele tipuri de sticlă care alcătuiesc parbrizul și geamurile mașinii pe care o aveți?

Ce tipuri de sticlă de parbriz există

Sticla folosită pentru parbriz este diferită de cea folosită pentru geamurile laterale și cele din spate. Parbrizele sunt realizate din sticlă de siguranță laminată. Acest tip de sticlă este de fapt alcătuit dintr-o bucată de plastic intercalată între două straturi de sticlă.

Sticla de siguranță laminată

Cele trei straturi sunt sigilate între ele și toate pungile de aer sunt îndepărtate cu ajutorul unor role sau sisteme de vid. Apoi, straturile sunt încălzite pentru a le lipi complet între ele. Produsul final este proiectat să nu se spargă: în schimb, de obicei, se sparge într-un model de „pânză de păianjen” atunci când un impact nu este suficient pentru a sparge sticla.

Această sticlă de siguranță stratificată trebuie să fie îndoită și modelată într-un mod foarte precis pentru a se potrivi cadrului și pentru a asigura pe deplin integritatea structurală a mașinii.

Sticla călită

Geamurile laterale și parbrizul din spate ale unei mașini sunt realizate din sticlă călită. Sticla călită este extrem de rezistentă, la fel ca și sticla de siguranță laminată, dar diferă în câteva moduri esențiale.

Sticla călită este realizată prin încălzirea rapidă a sticlei la peste 1.000 de grade Fahrenheit și apoi prin răcirea rapidă a acesteia la temperatura camerei. Acest proces crește rezistența sticlei de până la patru ori. De asemenea, procesul modifică sticla astfel încât, dacă se sparge, se sparge în bucăți mici de sticlă care nu au margini extrem de ascuțite.

Evoluția sticlei pentru automobile

Cu un secol în urmă, mașinile erau proiectate fără parbrize sau geamuri. Șoferii erau nevoiți să poarte ochelari de protecție pentru a se asigura că vederea nu le era împiedicată de vânt sau de insecte. La scurt timp după aceea, au fost inventate parbrizele pentru a rezolva acest inconvenient; cu toate acestea, parbrizul era fabricat din sticlă obișnuită. Probabil că puteți ghici de ce aceasta a fost o problemă!

Sticla parbrizului timpuriu se spărgea la fel cum s-ar fi spart geamurile dumneavoastră dacă ar fi fost lovită cu o minge de baseball. Asta însemna că cioburi mari și foarte ascuțite de sticlă erau propulsate la viteze mari spre șofer și pasagerii din mașină. Au fost raportate multe răniri, iar producătorii de automobile au început să lucreze pentru a găsi o soluție.

A apărut sticla laminată. Acest tip de sticlă, utilizat și astăzi, este extrem de rezistent la spargere. În loc să se spargă atunci când ceva lovește parbrizul, se va forma o așchie sau o crăpătură în stratul exterior al parbrizului. Deși parbrizul trebuie uneori reparat sau înlocuit, acesta rămâne o opțiune mult mai sigură, mai durabilă și mai rentabilă decât sticla obișnuită.

Sticla temperată nu se folosește pentru parbriz pentru că se poate sparge

Sticla temperată este adesea folosită la geamurile laterale și spate tocmai pentru că se poate sparge. În cazul în care o mașină intră într-un râu, de exemplu, este important ca ocupanții mașinii să poată ieși. Este posibil ca ușile mașinii să nu se poată deschide, dar ieșirea ar fi posibilă după spargerea geamului. Deoarece sticla laminată este aproape incasabilă, acest lucru ar face imposibilă evadarea. Pe de altă parte, geamul temperat poate fi spart în bucăți mici și mate, permițând ocupanților să iasă din mașină cu răni minime.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: