Redactia.ro
Home » Știri » Cât de periculos este sindromul plămânului alb? Directorul medical al Institutului Matei Balş: „E important să conştientizăm”

Cât de periculos este sindromul plămânului alb? Directorul medical al Institutului Matei Balş: „E important să conştientizăm”

Iată cât de periculos este sindromul plămânului alb! Directorul medical al Institutului Matei Balş a explicat cum se manifestă și cum a apărut în țara noastră!

Cât de periculos este sindromul plămânului alb

În ultima vreme, un termen care a devenit din ce în ce mai prezent în discuțiile despre sănătate este „sindromul plămânului alb”. Cu toate acestea, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, aduce lumină asupra acestui subiect și ne arată că nu există motive alarmante sau panică în ceea ce privește această afecțiune. Este important să înțelegem că sindromul plămânului alb este cauzat de o bacterie și că măsurile preventive sunt similare cu cele pentru alte boli respiratorii.

Directorul medical al Institutului Matei Balş: „E important să conştientizăm”

Despre ce este vorba în realitate? Potrivit medicului Marinescu, sindromul plămânului alb este asociat cu o bacterie numită Mycoplasma pneumoniae, nu cu un virus. Această bacterie a existat dintotdeauna și nu este o boală nouă sau o importată. De-a lungul timpului, cazurile de sindromul plămânului alb au fost rare și au reprezentat complicații sau forme severe ale infecției cu Mycoplasma pneumoniae. Aceasta înseamnă că, atunci când cineva dezvoltă o pneumonie cauzată de această bacterie și nu este tratată la timp, există riscul să evolueze către sindromul plămânului alb.

„Se vorbeşte despre mycoplasma pneumoniae, nu este un virus, este o bacterie. Această mycoplasmă a fost printre noi dintotdeuna, este adevărat că la nivel de cazuri izolate şi acele cazuri cu plămânul alb reprezintă complicaţiile sau formele severe de infecţie cu mycoplasmă. Acest lucru însemană că în momentul în care am o pneumonie cu mycoplasmă care nu e tratată la timp, poate să evolueze către plămânul alb. Sigur că avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import, nu e nimic misterios, nu însemană că a venit această bacterie cu avionul de undeva, ea a fost dintotdeuna alături de noi”, a declarat dr. Adrian Marinescu, marţi, la Medika TV, potrivit news.ro.

Medicul subliniază faptul că sindromul plămânului alb nu poate fi considerat o pandemie sau epidemie. Transmiterea acestei bacterii nu este atât de ușoară încât să genereze o răspândire masivă a bolii. Este important să conștientizăm prezența sa și să monitorizăm situația la nivel mondial, dar nu există motive de îngrijorare excesivă în România.

„Nu se transmite atât de uşor încât să ne gândim cumva la epidemii sau pandemii. Cred că e important să conştientizăm că ea există, să monitorizăm ceea ce s-a întâmplat în China şi Europa şi să vedem dacă lucrurile într-adevăr s-au schimbat sau nu. Ce avem deocamdată la Institutul Matei Balş şi în general în ţară sunt doar cazuri izolate, nu e niciun motiv de îngrijorare sau să mă gândesc că această infecţie explodează sau că va da foarte multe cazuri”, a mai explicat Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu: „Nu îţi dai seama dacă e o răceală, gripă sau infecţie”

În ceea ce privește măsurile preventive, acestea sunt aceleași ca pentru oricare altă infecție care se transmite prin căile respiratorii. Este crucial să ne protejăm sănătatea și să fim precauți, mai ales în cazul persoanelor cu factori de risc, cum ar fi cei cu boli cronice, persoanele în vârstă sau copiii foarte mici. Dacă starea generală de sănătate se deteriorează sau apar complicații, este esențial să căutăm asistență medicală de urgență.

„Sunt măsurile de prevenţie pentru ceea ce se transmite pe căile respiratorii, indiferent că sunt virusuri sau bacterii, indiferent că vorbim de gripă sau late virusuri care se transmit respirator. La debut simptomatologia e similară, nu îţi dai seama dacă e o răceală, gripă sau infecţie cu mycoplasmă. Cei care sunt în factorii de risc, cei cu boli cronice, cei de o anumită vârstă sau copiii foarte mici ar trebui să dea dovadă de multă prudenţă, adică dacă starea generală devine proastă la un moment dat, dacă lucrurile se complică, ei reprezintă o urgenţă şi ar trebui să ajungă la spital”, a concluzionat Adrian Marinescu.

În concluzie, sindromul plămânului alb nu este un fenomen misterios sau o boală nouă adusă din alte țări. Această bacterie, Mycoplasma pneumoniae, a fost întotdeauna în jurul nostru. Cu măsuri adecvate de prevenție și conștientizare, putem face față cu încredere acestei afecțiuni și asigura un mediu sănătos pentru toți cetățenii României. Este important să ne bazăm pe informații corecte și să evităm panicarea fără temei.

 

Sursa foto: news.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: