Redactia.ro
Home » Știri » Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere. Care este diferența de preț pentru un kilogram

Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere. Care este diferența de preț pentru un kilogram

Procesul complex al stabilirii prețurilor la porci și evoluția acestora de la stadiul „în viu” până la produsele finite în supermarketuri reprezintă un subiect captivant și puțin explorat. În această analiză, vom dezvălui cum se calculează și cum evoluează prețurile porcilor, evidențiind pierderile semnificative de greutate care influențează costul final al produselor din carne.

În România, prețurile porcilor „în viu” variază semnificativ în funcție de județ. De la 15 lei/kg în Arad, până la 25 lei/kg în Craiova, aceste tarife reprezintă doar punctul de pornire al unui drum complex al valorificării porcilor. Un exemplu concret ne arată că un porc de 114-115 kg, la prețul de 15 lei/kg, poate costa aproximativ 1.715 lei, în timp ce același porc la prețul de 25 lei/kg în Craiova ajunge la 2.875 lei.

Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere

Totuși, adevărata surpriză vine după sacrificare, când porcul, înainte de a fi tranșat, pierde în jur de 15% din greutate doar prin scurgerea sângelui. După aceasta, începe procesul de pârlire, necesar pentru obținerea șoriciului fraged, o etapă în care porcul mai pierde din greutate. Tranchilizarea animalului se încheie prin golirea și curățarea intestinelor și a burții, aducând pierderea totală de greutate la aproximativ 25-28%.

Cum se calculează greutatea porcului fără a-l cântări direct? Specialiștii din domeniul creșterii porcilor utilizează o formulă complexă bazată pe măsurători precise. Lungimea porcului (L) și circumferința acestuia (C) sunt variabilele-cheie, iar formula de calcul este G = C x C x L x 69,3. Greutatea carcasei se obține înmulțind greutatea aproximativă cu 0,72.

Cu cât se modifică prețul final, după sacrificare

Prin aplicarea acestei formule, un porc de 114 kg „pierde” aproximativ 32 de kilograme după sacrificare și tranșare, adică 28% din greutatea inițială. Astfel, prețul pe kilogram poate crește de la 15 lei/kg la 21 lei/kg sau de la 25 lei/kg la 35 lei/kg, în funcție de județul de proveniență.

În ciuda acestor pierderi semnificative, prețul final al produselor din carne poate fi avantajos pentru consumatori, având în vedere valoarea adăugată a unor componente precum șoriciul. Un kilogram de șorici poate ajunge la prețuri între 50 lei/kg și 200 lei/kg, în funcție de speculații și cerere.

Diversitatea produselor din carne adaugă complexitate evaluării prețurilor. Mușchiulețul de porc, de exemplu, variază între 35-39 lei/kg și chiar 60-70 lei/kg pentru produse etichetate BIO. În același timp, ceafa poate avea costuri între 23-24 lei/kg în ofertele promoționale și 30-40 lei/kg, în funcție de magazin și de cererea pieței.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: