Redactia.ro
Home » Știri » Cât vor ajunge să plătească românii pe rovinietă. Taxele urmează să fie majorate din 2024

Cât vor ajunge să plătească românii pe rovinietă. Taxele urmează să fie majorate din 2024

Calculează acum ce taxe vei plăti de la 1 ianuarie 2024! Probabilitatea de recesiune în 2024 este de 99,99%

Vești nu foarte îmbucurătoare pentru români. Cresc taxele! Iată noile informații despre reglementările taxelor rutiere. Cât vor trebui să plătească românii pentru a circula pe drumurile publice.

Taxele se vor mări!

Compania de Drumuri planifică să introducă, începând cu anul viitor, o serie de modificări în sistemul de taxe de drum, inclusiv implementarea rovinietei pentru o zi și alte două categorii de taxe. Un proiect de lege care a fost depus în Parlament stipulează că noile taxe de drum vor fi determinate de:

  1. Durata pentru care este emisă vignetă.
  2. Numărul de kilometri parcurși.
  3. Gradul de poluare al vehiculului.

Transportatorii susțin că aceste schimbări ar putea conduce la creșteri semnificative, de până la 6 ori, a costurilor pentru autovehiculele mari precum TIR-uri și camioane, ceea ce ar putea avea un impact asupra prețurilor rovinietelor pentru autoturisme.

„Dacă mișcăm o marfă aproximativ 400 de km pe categorie de camion de 20 de tone, va costa 2 euro în plus pe kg”, a declarat pentru ProTv Doru Husarciuc, reprezentantul unei firme de transport.

Ce a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR

Aceste ajustări ale tarifelor sunt parte a reformei incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar alocarea fondurilor europene pentru investiții în autostrăzi depinde de aceste schimbări. În țări precum Ungaria, Bulgaria sau Austria, sistemul de taxare a drumurilor se bazează deja pe nivelul de poluare al vehiculului.

Proiectul de lege va trebui să fie discutat și aprobat de Parlament și se preconizează că va intra în vigoare până în 2026. O modificare semnificativă în ceea ce privește taxa de drum este introducerea vignetelor de o zi. În prezent, proprietarii de autoturisme pot achiziționa roviniete cu durate de valabilitate de 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

„Anul viitor, modul de calcul al rovinietei nu se va schimba. Se mențin tarifele actuale  pentru toate categoriile de viniete. De anul viitor, o să se introducă vinieta de o zi pentru turisme. De asemenea, se va crea și rovinieta de două luni, care va putea fi achiziționată de toate categoriile de vehicule. În plus, pentru categoria vehiculelor de marfă va fi eliminată vinieta de 90 de zile și va fi introdusă una cu valabilitate de 60 de zile”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: