Redactia.ro
Home » Știri » Caz nou de dispariție în București. O copilă de 11 ani a plecat de acasă și nu s-a mai întors. A fost trimis mesaj Ro-Alert

Caz nou de dispariție în București. O copilă de 11 ani a plecat de acasă și nu s-a mai întors. A fost trimis mesaj Ro-Alert

GALERIE FOTO (2)

Pe data de 4 august, la ora 18:30, milioane de români au primit un mesaj prin sistemul RO-Alert, anunțând dispariția minorei Solyom Elena Mihaela. Mesajul a lăsat un val de îngrijorare în rândul populației și a pus în mișcare mecanismul de căutare pus la punct de autorități.

Această tristă realitate nu este una izolată – numărul de cazuri de persoane dispărute a depășit 3.000 doar în primele luni ale anului 2023, o mare parte dintre ele fiind minori.

O altă tânără a dispărut fără urmă

Solyom Elena Mihaela, o fată de 11 ani din Afumați, este doar unul dintre cele mai recente exemple ale acestei crize. Cei care o pot identifica pe baza semnalmentelor transmise prin sistemul RO-ALERT sunt îndemnați să sune la numărul de urgență 112, conform legislației în vigoare.

Detaliile semnalmentelor și indicațiile că tânăra frecventa Bucureștiul și jud. Ilfov au fost rapid transmise publicului. Autoritățile au solicitat ajutorul publicului, reamintind și obligația legală de a raporta orice informație privind identificarea ei, conform Legii 141/2010.

„La data de 04.08.2023, minora SOLYOM ELENA MIHAELA de 11 ani a plecat în mod voluntar din Sat Afumați, Com. Afumați, jud Ilfov, existând indicii că frecventează Mun. București si jud Ilfov – Oras Voluntari, Com. Afumați, Com. Ștefănești. Semnalmente: înălțime 1,70 m; greutate 60 kg, constituție atletică; fața ovală, par negru, lung, ochii căprui. Orice informație va fi transmisă la numărul unic pentru apeluri de urgenta 112”, este mesajul transmis prin RO-Alert.

Mesaje RO-Alert, după ce copiii au dispărut

Minorii dispăruți, fie că au plecat voluntar de acasă sau din centrele de plasament, reprezintă o problemă complexă ce necesită o soluție colectivă. Majoritatea sunt găsiți în primele ore ale dispariției sau, în cazuri tragice, dispar fără a lăsa vreo urmă în urmă. Este o problemă socială cu rădăcini adânci și ramificații largi, în care îngrijorarea și neliniștea sunt presărate cu speranța de a găsi cei dispăruți.

Pentru a aborda această problemă, autoritățile au dezvoltat sistemul RO-ALERT, o metodă de comunicare în masă ce transmite detalii despre persoanele dispărute către întreaga populație. Acest sistem a fost implementat în septembrie 2022 și a încercat să crească eficiența procesului de căutare și a sensibilizat publicul asupra acestei probleme acute.

„În cazul identificării unei persoane majore cu privire la care a fost introdusă în SINS (Sistemul Informatic Național de Semnalări, n.a.) o semnalare din categoria celor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), aceasta este informată despre existenţa semnalării şi i se solicită consimţământul cu privire la transmiterea informaţiilor privind adresa la care locuieşte către persoana care a sesizat dispariţia”, se arată în Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: