Redactia.ro
Home » Știri » Ce a apărut pe mormintele soldaţilor ruşi din Moţca, căzuți în luptă în timpul celor două războaie mondiale. S-a lăsat imediat cu dosar penal

Ce a apărut pe mormintele soldaţilor ruşi din Moţca, căzuți în luptă în timpul celor două războaie mondiale. S-a lăsat imediat cu dosar penal

S-a pornit anchetă în judeţul Iaşi, după ce pe mormintele soldaţilor ruşi din cimitirul de la Moţca a apărut un simbolul folosit de soldaţii lui Vladimir Putin, în războiul din Ucraina, izbucnit în data de 24 Februarie.

Poliţiştii ieșeni au demarat anchetă şi au întocmit un dosar penal după ce au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca.
Anunțul a fost făcut de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, potrivit Agerpres.

Ce a apărut pe mormintele soldaţilor ruşi din Moţca, căzuți în luptă în timpul celor două războaie mondiale. S-a lăsat imediat cu dosar penal

În același timp, în mediul online au apărut și imagini cu pietrele funerare vandalizate din Moțca. Aici se poate observa că pe mormintele soldaţilor ruşi din cimitirul de la Moţca a apărut litera „Z”. Deocamdată nu se cunoaște cine este vinovat de acest lucru. Iar poliția s-a sesizat din oficiu.

Sursa foto: Telem.ro

Polițiștii s-au sesizat din oficiu

„Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Demersul a fost făcut după ce persoane rămase încă necunoscute au scris cu vopsea litera „Z” pe plăcile mormintelor soldaţilor ruşi căzuţi în luptă în timpul celor două războaie mondiale. Pe mai multe plăci funerare au fost scrise literele şi „V” şi „Z”.

Ce înseamnă simbolul Z

Odată cu invazia Ucrainei de către trupele ruse, în mediul online și nu numai au circulat multe imagini cu tancuri, vehicule și blindate rusești marcate cu litera Z. Iar acest fapt care i-a făcut pe mulți să se întrebe ce reprezintă acest simbol. Misterul a fost și mai mare având în vedere că litera „Z” nu există în alfabetul chirilic folosit în Rusia.

Iată ce înseamnă cele mai întâlnite însemne ale forțelor rusești.

  • Z – reprezintă trupele ruseşti din zona centrală a Rusiei
  • Z în pătrat – reprezintă trupele din Crimea
  • O – indică trupele din Belarus
  • V – reprezintă trupele infanteriei marine
  • X – este folosit pentru trupele cecene
  • A – forţele speciale ruse

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: