Redactia.ro
Home » Știri » Ce a discutat Klaus Iohannis cu Joe Biden și alți lideri globali? Deciziile luate pentru sprijinirea Ucrainei

Ce a discutat Klaus Iohannis cu Joe Biden și alți lideri globali? Deciziile luate pentru sprijinirea Ucrainei

Luni, 28 februarie, Klaus Iohannis s-a reunit cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, dar și cu alți lideri globali pentru o nouă rundă de consultări în contextul războiului din Ucraina. Iată la ce decizii au ajuns!

Ce a discutat Klaus Iohannis cu Joe Biden

Imediat după ce întâlnirea s-a încheiat, administrația prezidențială a României a emis un comunicat de presă prin care a precizat contextul în care a avut loc această întâlnire, dar și deciziile care au fost luate. Astfel, potrivit precizărilor făcute, consultările au continuat linia de eforturi aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc pe 11 și 18 februarie 2022.

Liderii au reiterat măsurile concrete de răspuns față de agresiunea Rusiei întreprinsă în Ucraina, dar și față de amenințarea cu utilizarea armelor nucleare a președintelui rus. Accentul a fost pus pe strategia concretă de a sprijin Ucraina, prin toate dimensiunile, în vederea menținerii suveranității și integritații ale statului și a restabilirii păcii în Europa.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării consultărilor în acest format și importanța menținerii coordonării strânse a unității aliate și translatantice în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale. ”Președintele Klaus Iohannis a reafirmat, și cu acest prilej, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate.

Președintele României a evidențiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic.

Președintele României a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și în acest context, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, președintele României a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități” – se mai arată în comunicat.

Klaus Iohannis, despre necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova

”Președintele României a subliniat că la eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră, precum și asigurarea tranzitării în siguranță a unui număr mare de cetățeni ai altor state și a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a pus accentul, de asemenea, pe necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce privește gestionarea refugiaților ucraineni, cât și în cazul unei eventuale noi crize energetice.

Totodată, în context, Președintele României a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj” – se mai arată în comunicat.

Cine a participat la discuții

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini