Redactia.ro
Home » Știri » Ce amendă riscă șoferii care conduc, deși au permisul de conducere expirat. Sumele sunt unele considerabile

Ce amendă riscă șoferii care conduc, deși au permisul de conducere expirat. Sumele sunt unele considerabile

Examenul teoretic pentru permisul de conducere poate fi dat oriunde în ţară. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Potrivit legilor în vigoare, în România, este obligatoriu ca toți conducătorii auto să dețină un permis de conducere valabil atunci când circulă pe drumurile publice. Dacă un șofer nu respectă această cerință și circulă cu un permis expirat în anul 2023, poate fi supus sancțiunilor. Iată ce amendă riscă șoferii care nu respectă legea!

Ce amendă riscă șoferii care au permisul de conducere expirat

Conform prevederilor Codului Rutier, utilizarea unui permis de conducere expirat în timpul deplasării cu un autovehicul pe drumurile publice din România reprezintă o contravenție. Potrivit legislației în vigoare, această infracțiune este sancționată cu o amendă încadrată în clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier.

În anul 2023, este important ca șoferii să fie conștienți de faptul că utilizarea unui permis de conducere expirat în timpul deplasărilor pe drumurile publice poate atrage amenzi semnificative. Noul Cod Rutier introduce sancțiuni severe pentru această încălcare.

Astfel, șoferii care sunt opriți de autorități și se constată că dețin un permis de conducere expirat se expun riscului de a primi o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, aceștia vor primi și puncte de penalizare. Este important de menționat că valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei.

Totuși, există posibilitatea de reducere a sumei amenzii la jumătate dacă aceasta este achitată în termen de 15 zile lucrătoare. În ceea ce privește punctele de penalizare, acestea vor fi eliminate după șase luni de la data aplicării sancțiunii.

Unde poate fi plătită amenda pentru conducerea cu un permis expirat

Dacă ai fost oprit de poliție și sancționat pentru conducerea unui autovehicul cu permisul expirat, este important să știi că amenda poate fi plătită la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic. În prezent, nu mai este necesar să faci dovada plății la poliție în cazul amenzilor pentru această infracțiune.

Este esențial de menționat că persoanele care pleacă la drum fără permis de conducere și sunt supuse unui control rutier de rutină se expun riscului de a primi o amendă considerabilă. De asemenea, aceștia pot primi și puncte de amendă dacă nu pot prezenta permisul de conducere autorităților rutiere.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: