Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Ce BLESTEM a aruncat Vlad Țepeș asupra Bucureștiului: „Acest lucru este dovedit ştiinţific”

Ce BLESTEM a aruncat Vlad Țepeș asupra Bucureștiului: „Acest lucru este dovedit ştiinţific”

Conform psihologilor, Bucureştiul este un oraş depresiv. Locuitorii au o predispoziţie spre gândirea sumbră. Istoricii spun că nici trecutul acestei localităţi nu este unul luminos. Vlad Țepeș ar fi aruncat un blestem aprig asupra acestui oraș.

„Dacă ne uităm doar în secolul al XIX-lea, istoria oraşului a înregistrat câte un eveniment negativ, din 15 în 15 ani. Fie luptă sau macar ocupaţie de trupe militare, fie cutremure, incendii, inundaţii etc. Este prea mult”, spunea istoricul Dan Falcan, muzeograf la Muzeu de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti.

Ce blestem a aruncat Vlad Țepeș?

La prima vedere s-ar părea că este vorba de ghinion. Studiile recente pun în evidenţă o altă posibilitate, oarecum ciudată – ghinionul ar putea fi alimentat de un obicei nenorocit al înaintaşilor, practicat timp de 600 de ani: comerţul cu blesteme:

„Pe acela Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aici cu trupul, iar în veacul viitor sufletul lui, să fie părtaş lui Iuda şi lui Arie şi cu ceilalti care au spus:s ângele lui asupra lor şi asupra copiilor lor, ceea ce este şi va fi in veci, amin”.

Acest blestem este finalul unui document emis de Vlad Ţepeş la 20 septembrie 1459 şi reprezintă prima atestare a oraşului Bucuresti. Cu alte cuvinte, această localitate a intrat în istorie oarecum ciudat.

Ce se află în interiorul Castelului lui Vlad Țepeș din București

Castelul lui Vlad Ţepeş, situat în imediata apropiere a Parcului Carol I, este una dintre cele mai originale clădiri din peisajul arhitectonic bucureştean. Misterioasa clădire a prins viaţă în 1906 și are o poveste interesantă.

Printr-o scară de lemn, în spirală, se urca pe o platformă de unde se putea admira Parcul Carol I și panorama Bucureștilor. Un contrafort puternic, terminat cu un pridvor de lemn, susținea turnul ca să nu se prăbușească, iar în dreapta se află un zid crenelat din piatră, terminat în colț cu un alt turn de dimensiuni mai mici.

În anii ‘90, clădirea a fost utilizată drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la mai multe instituţii bancare din Capitală. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1585, Castelul Ţepeş (strada Gl. Candiano Popescu 6, sector 4) a devenit, începând cu 30 septembrie 2004, sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: